Sigmastocks skapar spar-alternativet som skrämmer storbankerna - Chalmers Ventures
startup-stories-chalmers-ventures-sigmastocks

Sigmastocks skapar spar-alternativet som skrämmer storbankerna

Månadssparar du i aktier? 4 av 5 svenska vuxna svarar nej. Det vill Sigmastocks-grundarna Mai Thai och Nanna Stranne ändra på genom att bygga ett IKEA för finans. För att lyckas jobbar de till och med på julafton.

Mai och Nanna och matematik-professor Carl Lindberg satt och pratade. Det de kom fram till var tydligt: folk är förlorare. Flitiga sparare förlorar miljonbelopp i avgifter som går direkt i bankens ficka. Den som istället sparar i aktier kan få ta del av de där miljonerna själv. Det borde fler få veta! Och fler borde få hjälp på traven i att köpa och förvalta sina aktier.

 

Ett eget alternativ

Det samtalet blev starten för Sigmastocks. Året var 2014, och Mai och Nanna hade gått i mål med sitt examensarbete om entreprenörsskap på utbildningen Industriell ekonomi. I arbetet tar de upp problemet med höga fondavgifter, och räknar ut hur mycket pengar som försvinner iväg från spararna. ”Kan vi skapa ett alternativ?”, frågade de sig.
– Vi såg också behovet för egen del, säger Mai. Vi hade ingen lust att spara i fonder som skulle kosta oss stora belopp, vi vill slippa ha en bankman och vi vill veta att vi sparar på bästa sätt långsiktigt. Hur gör vi?

 

Delade läger

Första steget: prata med folk. Mai och Nanna stod utanför banken och pratade med folk som kom ut, frågade sina vänner och gjorde enkäter för att få koll på sina kommande kunder. Andra steget: att bygga tjänsten. Då hände det grejer.
– Vi blev omskrivna i SvD, Privata Affärer och GP, något som fick också folk i finansbranschen att vakna till. Vi rörde upp känslor: folk blev arga, folk blev glada, folk var emot oss, folk var med oss. ”Det där kommer aldrig att gå”, sa vissa. ”Ni är på rätt spår”. Oavsett vad folk sa tänkte vi: ”Vi ska visa dem”. Det blev tydligt att det handlar om ett mindset.

 

Bygger på forskning

Till en början lockade Sigmastocks aktiva investerare. Det är positivt såklart, men insikten hos Mai och Nanna var tydlig: vi vill nå kunder som behöver hjälp att komma igång, som inte kan så mycket och som inte kommer att vara aktiva i att förvalta sina aktier. Går det att skapa färdiga portföljer att välja bland? Och vad skulle det kosta spararen?
– Det verktyg som vi utvecklat bygger på forskning, säger Mai. Carl Lindberg, som är medgrundare i bolaget, står för mycket av de matematiska tankarna. Vi tittar på utvalda finansiella nyckeltal hos bolag och hjälper kunden att bygga en strategi för sitt sparande. Kunden får fram aktier att köpa, hjälp med justeringar och stöd för månadssparande.
– Vi byggde en första version av verktyget, säger Nanna, och lät testa det på människor utanför vår krets. Det visade sig att folk var nyfikna, det här var något som de vill ha och var villiga att betala för. Så vi sökte till Startup Camp på Chalmers Ventures.

 

Rätt från början

Startup Camp är tio intensiva veckor, där du kickstartar din idé: du säkerställer att det finns kunder och behov, du bygger en första version och du tar fram en supertydlig pitch.
– Chalmers gick in med ett lån, och vi fick hjälp att söka bidrag. Det gjorde det möjligt för oss att få in fler i teamet, säger Mai. Det gjorde att vi kunde utveckla, testa och ändra längs vägen, och därmed bygga rätt från början. Nu sökte vi också den första investeringen.

startup-stories-chalmers-ventures-text-sigmastocks

Minns småvinsterna

I samma veva fick Sigmastocks sin första betalande kund. Från att under en tid ha haft vänner som testkunder knuffades nu Nanna och Mai utanför sin comfort zone – och gillade det.
– Det var en stämpel på att vi gjorde rätt, säga Nanna. Vi öppnade en flaska champagne och firade. Vidare längs vägen har vi tagit stora steg, men det är ändå alla småvinsterna som man minns och som är är det stora kvittot. Det roligaste är att prata med kunderna, höra vad de tycker om tjänsten och förstå vad vi borde förbättra.

 

Växer med valfrihet

Sigmastocks är en prenumerationstjänst, där kunden betalar mellan 19 och 99 kronor per månad för en aktieportfölj som verktyget automatiskt analyserar företagsdata inom. Varje kund väljer mellan att själv justera eller att låta verktyget göra jobbet. Det går att göra en engångsinsättning eller att månadsspara, något som majoriteten väljer att göra. I takt med att tjänsten har vuxit – idag förvaltar Sigmastocks över en halv miljard kronor åt nära 3000 kunder – har också teamet vuxit: bolaget har 14 medarbetare, varav 10 på heltid. På kontoret arbetar ett starkt team av matematiker, utvecklare, designers och marknadsförare.

 

Jobbar julafton

Men inte heller framgångssagan om Sigmastocks har varit befriad från dippar och dalar. Att i grunden utmana storbankerna är en resa med motgångar och perioder då det är tufft.
– Jag minns när vi satt där på kontoret en julafton och tänkte ”Vad ska vi göra? Hur löser vi det här?”. Då är det skönt att inte vara ensam grundare; det hade inte varit lika motiverande, lika kul och lika glädjande att grunda bolag själv. När det är tufft kan vi må dåligt tillsammans, utan att prata alltför mycket om det, och vi kan bita ihop tillsammans. Man stöttar och lyfter varandra. För det är tufft att driva bolag, det kräver mycket arbete och det kräver också att du prioriterar annorlunda än du annars hade gjort. Och du kan inte vara entreprenör utan att ha gått på nitar. Om du inte gör misstag, då har du inte satsat ordentligt.

 

sigmastocks.com

 


 

Text: Mattias Åkerberg, Please Copy Me

Foto: Paul Wennerholm, Madterrier