Sex bolag från Chalmers Ventures med bland Sveriges 33 hetaste startups enligt Ny Teknik - Chalmers Ventures

Sex bolag från Chalmers Ventures med bland Sveriges 33 hetaste startups enligt Ny Teknik

Efter att Ny Teknik och Affärsvärlden granskat över 400 bolag har nu 33 av kandidaterna tagit plats på årets 33-lista för Sveriges hetaste startups. Bland dessa har inte mindre än 6 bolag kopplingar till Chalmers Ventures.

Guldbolag – med för tredje gången:

1928 Diagnostics 

Ju mer antibiotika vi använder, desto snabbare riskerar antibiotikaresistensen att öka. Då riskerar också fler att drabbas av svårare, och i värsta fall obotliga, infektioner. Göteborgsbaserade 1928 Diagnostics kan hejda den här utvecklingen. Bolaget har utvecklat en mjukvara för snabb spårning och identifiering av antibiotikaresistenta bakterier med hjälp av DNA-sekvensering. Då kan utbrott av bakterieinfektioner stoppas och patienten får rätt antibiotika.

Epishine

Det unga Linköpingsbolaget Epishine kan sitta på en viktig nyckel till att ta fram billigare alternativ till dagens kiselbaserade solceller. Istället för att använda kisel trycker Epishine sina organiska solceller på plastfilm. Resultatet är solceller som är tunna, böjliga – och återanvändningsbara. Epishines solceller är frukten av över 25 års forskning, men det var först 2016 som bolaget grundades för att kommersialisera tekniken.

Bolag med för andra gången: 

ReVibe Energy

Revibe Energy startades för tre år sedan, och har en patenterad metod för så kallad energy harvesting som ursprungligen utvecklades inom Saab. Bolagets system fångar upp de vibrationer som finns i industriella miljöer, och omvandlar dem till elektricitet. Tänkbara applikationer är anläggningsmaskiner, kompressorer, flygplan och andra ”skakiga” miljöer där tekniken kan göra sensorer, mätinstrument och annan IoT-utrustning självförsörjande på ström

Swedish Algae Factory

Swedish Algae Factory arbetar med kiselalger som inte bara kan göra solceller mer effektiva. Det kan också göra vatten renare och användas som UV-filter i solkrämer, färger och plaster. Kiselalgen som Swedish Algae Factory producerar i den 260 kvadratmeter stora pilotanläggningen i Kungshamn finns naturligt på botten av nordiska hav och sjöar. De mörka förhållandena gör den väldigt bra på att fånga ljus.

Bolag med för första gången: 

Monivent

Monivent, som grundades 2013, utvecklar medicinteknisk utrustning för att förbättra vården av nyfödda i behov av andningshjälp vid födseln.

ZeroPoint Technologies

ZeroPoint Technologies teknik komprimerar data i RAM-minnet istället för hårddisken utan att förlora överföringstid. Datorn fungerar mer effektivt och lagringen av data kan dubbleras i RAM-minnet, vilket även sparar på datorns strömförbrukning.

—————————

Läs mer om 33-listan och om alla bolagen här!