Nutrie använder AI och forskning för att göra livet lättare för de med matallergier och livsstilpreferenser - Chalmers Ventures

Nutrie använder AI och forskning för att göra livet lättare för de med matallergier och livsstilpreferenser

Med hjälp av en digital plattform vill det nystartade bolaget Nutrie göra livet lättare för alla som har olika typer av kostrestriktioner. Bolagets första lösning är en mobil applikation som ger råd om de vanligaste kostrestriktionerna och har fått mycket positiva reaktioner. Nu ska tekniken utvecklas för att omfatta fler behov och nå ut till fler användare.

Nutries grundare följer själva olika kostrestriktioner och är väl insatta i vad det innebär att inte kunna äta allt och hur farligt det kan vara att få i sig fel födoämnen. Det var ur de här erfarenheterna som idén föddes om en digital plattform för kostrestriktioner. Bolaget har en första applikation för mobilen tillgänglig för alla att använda. Den innehåller data och rådgivning om de vanligaste födoämnesallergierna och kostpreferenserna.

–Med Nutrie appen kan du smidigt ta reda på om du själv eller någon annan kan äta en viss vara eller inte, exempelvis när du är i livsmedelsbutiken men även redan hemma när du planerar dina matinköp. Du skapar en kostprofil med restriktionerna du vill följa, sen kan du scanna streckkoden eller söka upp varan du vill köpa med mobilen och då läser appen av innehållet, tolkar det, jämför det med din profil och du får svar direkt om det stämmer med den eller inte, förklarar Oskar Karnblad, vd och medgrundare, Nutrie.

Fokus på användarnas behov och forskning

I nästa fas som nu påbörjas, ska den digitala plattformen utformas vidare. Bolaget vill få den att omfatta fler kostrestriktioner och göra informationen och kunskapen som byggs upp användbar på fler sätt än bara i mobilapplikationen. De ser att den kan ge stor nytta till livsmedelsaktörer, restauranger och andra företag verksamma inom digital livsmedelsförsäljning. En viktig aspekt är att fördjupa innehållet. Samarbete med experter på kost- och näringslära och forskningen på området, finns med i planerna.

–I dagsläget ska man se appen som en indikator och bra hjälp för att läsa av den finstilta innehållsförteckningen på förpackningar. Vi på bolaget kan tekniskt validera datan men vi behöver även få den validerad av nutritions experter. Vårt mål är att kunna garantera hundra procent tillförlitlighet, och på sikt vill vi även kunna exempelvis sammankoppla våra användare för konsultation med dietist, säger Oskar.

Snabba steg in i Chalmers Ventures Accelerator

Nutrie startades i våras förra året och arbetet började bedrivas på heltid i november. Bolaget som tagit snabba steg i sin utveckling, har nyligen gått in i Chalmers Ventures Accelerator, där Linda Hedenblom stöttar upp som affärscoach.

–Fler och fler blir allergiska och fler och fler får upp ögonen för att kosten påverkar måendet. Nutrie vill genom AI och tillsammans med forskare utveckla de bästa kostråden och redskapen för att underlätta livet för de med allergier, de med kostpreferenser och de som helt enkelt vill må bättre genom att äta smartare. Det är ett spännande och angeläget område, säger Linda Hedenblom, Business coach på Chalmers Ventures.

Rätt kost – angelägen fråga som berör oss alla

Tillgång till rätt och näringsriktig kost är grundläggande för oss människor, men samtidigt långt ifrån en självklarhet. Nutrie ser att deras lösning kan ge nytta i ett större samhällsperspektiv och bidra till globala hållbarhetsmål i Agenda 2030. Och reaktionerna de har fått hittills visar att de har fångat upp någon som är angeläget för många.

–Det är verkligen roligt att vi får så många positiva kommentarer på det vi gör och en del av våra användare har blivit riktigt engagerade och vill bidra med idéer. Nu tänker vi prata mer med människor som följer olika kostrestriktioner för att kunna möta upp de olika behoven ännu bättre, avslutar Oskar.

Kontakt

Oskar Karnblad

Vd & medgrundare

T: +46 (0) 709 246 403
E: oskar@nutrie.se

Fakta Nutrie

Bolaget startades 2020 och gick i slutet av året in i Chalmers Ventures Accelerator.

Medgrundare och ägare är: Oskar Karnblad, Saudin Botonjic, Poria Gholami, Kristina Hedin och Joakim Stenberg.

Nutries mål är att öka livskvaliteten för alla med kostrestriktioner genom att bygga en digital plattform som göra det enklare att få information och råd om olika kostrestriktioner. Bolagets första version av en mobil applikation kan laddas ner kostnadsfritt på App Store och Google Play Store

I dagsläget omfattar den de fjorton vanligaste födoämnesallergierna och kostbehov såsom vegansk och vegetarisk mat. Bolaget planerar bygga ut och fördjupa appen såväl som den digitala plattformen.

——————————————————————-

Chalmers Ventures har 15 års erfarenhet av att sammanföra idégivare med drivna entreprenörer, och stötta team som vill ta sin teknikbaserade affärsidé och skapa ett globalt företag.

Vi erbjuder expertcoaching, ett stort nätverk och finansiering. Rankad som den bästa nordiska universitetsdrivna inkubatorn av UBI Global och som topp tio bäst i världen.

Chalmers Ventures finns i Göteborg på Vera Sandbergs Allé 8 och är ett helägt dotterbolag till Chalmers Tekniska Högskola.