Modvion bygger fullskaligt vindkraftstorn - i limträ - Chalmers Ventures

Modvion bygger fullskaligt vindkraftstorn – i limträ

Modvion är det svenska innovationsföretaget som fokuserar på att konstruera modulära vindkraftstorn i limträ, vilket har väckt uppmärksamhet i såväl svensk som internationell media (omnämnda i Bloomberg tidigare i höstas – artikel här). 

Effekten av ett vindkrafttorn, vilka traditionellt produceras i stål, blir högre ju högre från marknivån de mäter. Häri ligger också problemet. Konventionella ståltorn som mäter över 100 meter behöver en högre basdiameter än vad som kan transporteras på vanliga vägar och behöver därför delas upp i cylindriska transportsegment – vilket är både kostsamt och tidskrävande.

Modvion har en modulär lösning i limträ som gör att delarna kan staplas i varandra och således transporteras till en avsevärt lägre kostnad. I en tidigare intervju sa bolagets medgrundare – Otto Lundman – att materialvalet gör att de räknar med att konstruera 150 meter höga torn till 30-40 procents lägre kostnad jämfört med stål. 

Just nu pågår projektet med att bygga prototyper i Moelven Törebodas fabrik och 2020 ska det första fullskaliga vindkraftstornet i limträ vara klart. Projektet stöds utav Energimyndigheten. 

Läs mer om Modvion och deras framfart på www.modvion.com.