Massor av godis att hämta i mogna företag. - Chalmers Ventures

Massor av godis att hämta i mogna företag.

I storföretagens byrålådor ligger goda idéer och samlar damm för att de inte passar kärnaffären. Utnyttja dem bättre! Entusiasmen var stor kring detta under Chalmers investerarseminarium i Stockholm.

Hur ska fler företag kunna skapas i Sverige? Hur investerar vi ännu mer framgångsrikt i företagens tidiga faser? Det var några av ämnena för dagen.

Stiftelseuniversitetet Chalmers har satsat uppåt en halv miljard kronor egna medel inom venture creation och entreprenörskap, en viktig utgångspunkt för diskussionen som presenterades av Stefan Bengtsson, rektor och vd, och Linnea Lindau.

– Vi är alltid först in, alltid innan bolag har bildats. Det handlar om teknikbaserade idéer och hög risk. Här har vi en roll att spela, sa Linnea Lindau, vd för dotterbolaget Chalmers ventures.

Chalmersska Ingenjörsföreningens Stockholmsavdelning, Cing Stockholm, bildades för hundra år sedan och jubilerar i år. Seminariet den 12 maj arrangerades av Chalmers som upptakt till festligheterna, och handlade om företagarklimatet i Sverige. I publiken på 150 personer fanns investerare och riskkapitalister, men också många alumner.

– Jag måste ha tillväxt, annars vissnar jag. Under Collector-resan bytte vi affärsplan flera gånger. Det kan man göra som entreprenör, sa Lena Apler, grundare av Collector Bank som introducerades på Nasdaq 2015, och investerare inom bland annat fintech-sektorn.

Martin Edlund berättade om sin framgångssaga, som vd för Minesto. Det First North-noterade företaget utvecklar vattenkraftverk som utnyttjar undervattensströmmar för att genera el genom unik, patenterad teknik – kitesurfing under vattnet. Idén från försvarskoncernen Saab har odlats vidare och mognat inom Chalmers innovationsystem. 

– Visionen är att bygga ett nytt Vestas, men vi kan bli större än så, sa Martin Edlund, vd för Minesto, som poängterade att det finns många fler starka idéer liggande overksamma hos storföretagen. Och kapital!

Stefan Bengtsson bad om fler råd från panelen till Chalmers i den vidare utvecklingen. Fungera som en dynamo som skapar dynamik mellan små och stora kluster, föreslog Pontus Braunerhjelm, professor i entreprenörskap vid KTH. Ja, ut och bredda kretsen. Knyt ihop småhubbarna till större hubbar, fyllde Lena Apler i. Öppna upp! Ja, även mot icke-teknikbaserade småföretag, menade Elisabeth Thand Ringqvist, ordförande i Svenska Riskkapitalföreningen.

Statssekreterare Niklas Johansson på Näringsdepartementet lyfte ett eget spår:

– Ta ansvaret för det livslånga lärande bland ingenjörer. Ta den rollen. Det är gammal teknik som är farlig. Ny teknik är alltid bättre.

Text: Christian Borg
Bilder: Daniel Ahlqvist