Louise Brudö, med i SOS-Alarms pilotprojekt med Detecht! - Chalmers Ventures

Louise Brudö, med i SOS-Alarms pilotprojekt med Detecht!

Nyligen rapporterade vi om att portföljbolaget Detecht ingått i ett pilotprojekt tillsammans med SOS Alarm – och nu har det dragit igång. Louise Brudö, Head of Business Coaches på Chalmers Ventures, är en av motorcyklisterna som deltar i projektet.

Att det sker många olyckor bland motorcyklister är allmänt erkänt. Förra året skadades 250 personer allvarligt och 47 omkom. Det är den högsta siffran på 10 år. Men vad gör man om man sladdar av en väg man för tillfället är ensam på, slår sig och landar utanför vägrenen? Det här är långt ifrån ett otänkbart scenario – och en rädsla är givetvis att efterföljande bilar inte upptäcker en.

Detechts applikation utnyttjar mobilens sensorer för hastighet, g-kraft och rotation och känner på så sätt av kraftiga inbromsningar och till och med luftfärden man utsätts för i scenariot ovan. Automatiskt skickar den iväg ett larm till SOS med position från platsen. – För mig innebär det en trygghet, svarar Louise när hon och teamet bakom Detecht intervjuades av Göteborgs-posten i helgen.

Pilotprojekt med SOS-Alarm

SOS Alarms pilotprojekt med Detecht påbörjades den 1 mars och håller på maj ut då en utvärdering görs. Minst 15 000 mc-förare i Sveriges väntas köra med appen. David Ångell, tjänsteutvecklare vid SOS Alarm, välkomnar tekniken och säger till Göteborgs-posten: ”Den innebär att vi snabbare kan få information om en allvarlig olycka. Därmed bidrar vi till att begränsa skadorna – och till att rädda liv. Vi vet att tiden som går från det att en olycka inträffar tills de drabbade får hjälp kan vara avgörande för utgången”. 

———————-

Läs hela artikeln om Detecht eller besök Detechts hemsida här.

———————-

Detecht är ett portföljbolag till Chalmers Ventures AB