E-Prize är ett samarbete mellan E.ON och Veckans Affärer. Det är Sveriges ledande energipris i näringslivet och delas i år ut för 11:e året i rad till ”Sveriges mest innovativa energilösningar – inom förnybart, energieffektivisering eller hållbara transporter”.

Årets E-prizejury som utsett finalisterna och slutligen utser de tre vinnarna är:

Johanna Lakso, vd Powercircle
Christian Roos, head of strategy & innovation, E.ON
Lisa Ericsson, chef KTH Innovation
Mattias Goldman, vd Fores
Per Olof Lindsten, redaktör och digitalchef Veckans Affärer (juryns ordf)

Epishine – en utav tre finalister i kategorin Förnybar Energi

Förnybar energi:

Epishine
Solenergibolaget som utvecklar resurseffektiva, billiga och skalbara solceller helt av organiska material. Epishine grundades 2016 och arbetar med att ta fram billiga, skalbara och klimatsmarta solceller som är resultatet av över 25 års forskning, vid bland annat Linköpings Universitet. Solcellerna är tunna, flexibla, lätta och väl anpassade för intergration i smarta, uppkopplade produkter som behöver fungera utan fast elinstallation eller batteribyten, som exempelvis larmsensorer.

Greenbyte
Har utvecklat en mjukvara där energibolag kan övervaka och analysera vind- och solkraft i realtid för att optimera produktionen.

Nilar
Producerar energilager baserade på bipolära hydridbatterier med betydligt längre livslängd för kommersiella fastigheter, hushåll, fabriker och smarta elnät.

———————————
Övriga finalister

Hållbara transporter:

 • Einride
  Mjukvaruföretaget som utvecklar ett system med batteridrivna, självkörande lastbilar koordinerade av ett intelligent ruttplaneringssystem.
 • Elonroad
  Utvecklar ett system som ska kunna ladda elfordon även under färd med hjälp av skenor i vägen som bara strömsätts direkt under fordonen som laddas.
 • APR Technologies
  Vill ta sin rymdteknik för effektivare satelliter till att bl a öka laddhastigheten för batterier i elbilar.

Energieffektivisering:

 • Altered
  Med en unik vattenkransteknik som ser till att vattnet kan användas mycket mer effektivt med hjälp av trycket i ledningen och hastigheten på vattnet sparas både vatten och energi.
 • Friendly Building
  Har utvecklat en metod att alltid bygga energismarta passivhus vare sig kunden efterfrågar det eller ej.
 • Ngenic
  Skapar smartare elnät genom digitalisering som ger bättre samverkan mellan produktion, distribution och konsumtion så att man därigenom kan undvika marginalproduktion som bygger på fossila bränslen.

—————–
Epishine är ett portföljbolag till Chalmers Ventures