12 frågor och svar om Startup Camp. - Chalmers Ventures

12 frågor och svar om Startup Camp.

Snart är det dags igen för nästa omgång av Startup Camp. Carl Josefsson som är ansvarig för programmet  svarar på 12 frågor och berättar mer om själva Startup Camp och hur vi arbetar. 

1. Vad är Startup Camp?

Startup Camp är ett 10-veckorsprogram som ger dig möjligheten att gå från en idé till starten av ett bolag. Att genom stöd och hjälp visa verktygen för hur du ska hitta vägen till din affär. Men innan dess så börjar vi med fyra öppna föreläsingar för att ge dig en första inblick och kunskapsbas.

 2. Kan man inte göra det på egen hand?

Visst kan du det, men vi är bra på att hjälpa till med verktygen och ge tips och trix på hur du testar din idé. Tanken är att hjälpa dig hitta just din specifika kund som har ett specifikt problem där du har lösningen och att kunden är villig att betala för denna.

 3. Hur vet jag att min affärsidé kommer att fungera?

Det är det som Startup Camp handlar om, att se om idén som man gått och tänkt på kan bli en affär. Är det en idé som bara sysselsätter dig själv eller finns det potential att sysselsätta många och bygga ett bolag kring? Vi ser helst att det är en idé som kommer att sysselsätta många.

 4. Vem kan söka till Startup Camp?

Personer i alla åldrar är välkomna att söka. Entreprenörskap har ingen åldersgräns, ta Lena Apler som exempel, hon hade en lång arbetskarriär bakom sig innan hon startade Collector Bank. Du behöver inte heller ha någon koppling till Chalmers, vem vet Lena kanske hade gått Startup Camp om hon hade startat Collector idag. Du kan ha ett heltidsjobb men är beredd att satsa helhjärtat på din idé efter Startup Camp om den visar sig ha potential. Startup Camp är bra på så sätt, att under kort tid kunna testa din idé och se om det är något att satsa på.

 5. Men tänk om man misslyckas?

Misslyckande är bara om du inte har lärt dig något. Jag brukar säga ”sometimes you succeed, sometimes your learn”. Det värsta som kan hända är att du har lärt dig något som du kan ha med dig in i nästa idé om den nuvarande inte skulle fungera som du tänkt.

6. Vad har Chalmers Ventures och Startup Camp som är unikt?

Vi har stöttat och hjälpt många entreprenörer under åren som gått från idé till tillväxtbolag. Vi har stött på många motgångar och medgångar och vi kan hjälpa dig att navigera i startup-djungeln. Dessutom får du träffa likasinnade som går och när på en dröm precis som du och som går igenom samma resa. Vi är en stor familj där vi hjälper varandra.

7. Så om jag går Startup Camp så kan ni säga till mig vad jag ska göra för att lyckas?

Vi kommer definitivt inte säga till dig exakt vad du ska göra. Bara du vet vilket bolag du vill bygga. Vi kan däremot ge dig tips och trix på hur du kan komma igång, leda dig åt rätt håll och hjälpa dig undan de värsta fallgroparna. Du måste själv göra jobbet och träffa potentiella kunder och förstå deras behov.  

8. Om jag går Startup Camp, vad händer sedan?

Förhoppningsvis har du kommit så långt att du tycker det är roligt och har fått din idé validerad så att du vågar ta klivet att köra detta på heltid och följa din dröm att bygga ett bolag. Efter Startup Camp har du möjlighet att söka till vår Accelerator.

9. Kan du berätta mer om Acceleatorn?

Här får du ytterligare coaching och finansiering för att kunna betala tex lön till dig själv, hyra kontor och utveckla din produkt / tjänst vidare. Vi hjälper dig också med att hitta ytterligare finansiering, tex lån och bidrag eller rent riskkapital. Du blir då också en del av Chalmers Ventures familj där vi hjälper och stöttar varandra genom olika nätverk, kommunikationskanaler, seminarier etc. Du kommer med i ett sammanhang med andra människor som följer sina drömmar där man varmt delar med sig av tips och råd. Det är roligare att vara flera än att vara själv.

10. Nytt för i år är de tre spåren Green Tech, Sports Tech och Tech, berätta mer?

Green Tech är ett spår som vi kör tillsammans med EU-projektet Climate-KIC. Här tar vi in idéer som har en positiv inverkan på miljön och framtida hållbarhet.

Sports Tech är ett samarbete med Sport technology center på Chalmers. Här kan det vara allt från mätutrustning för hästhovar, till material i badbyxor som gör att man simmar snabbare, materialteknik, mätteknik, it osv. Sedan har vi det generella teknikspåret där Startup Camp har sitt ursprung. Hit kan du söka med din teknikbaserade idé som inte faller inom Sports Tech eller Green Tech.

11. Vad händer under Startup Camp?

Vi börjar med 4 öppna föreläsningar för att ge dig verktygen att komma igång och testa din idé med. Vi kommer gå igenom vad vi vill se i ansökan till Startup Camp. Efter föreläsningarna är det 2 veckors arbetstid samt inlämning av ansökan till själva Startup Camp senast den 5.e mars. Vi kommer titta på responsen din idé har fått under de senaste veckorna och vad du har lärt dig. Har du fått någon input från potentiella användare / kunder? Detta är mycket viktigare än teoretiska resonemang och statistik. De mest lovade teamen kommer erbjudas plats i vårens Startup Camp som pågår under 10 veckor. Är du inte en av dom så lovar vi i alla fall att ge dig feedback på hur du kan gå vidare. I Startup Camp ingår det att träffa potentiella kunder men du får även ta del av inspirationsföreläsningar, nätverksträffar, pitch-träning, coachning och att få pitcha just din affärsidé på vår Demo Day. Allt för att ta din idé ett steg närmare till din dröm om ett framgångsrikt bolag.

12. Vad är målet med att vara med i Startup Camp?

  1. Identifiera din kund
  2. Validera din kunds specifika behov
  3. Få en bra pitch plats
  4. Spara tid