10 forskare på årets IVA 100-listan har jobbat med Chalmers Ventures - Chalmers Ventures

10 forskare på årets IVA 100-listan har jobbat med Chalmers Ventures

Nu presenterar Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) årets 100-lista med forskningsprojekt som bedöms ha stor potential att komma till nytta genom kommersialisering, affärs- och metodutveckling eller samhällspåverkan. Fokus för årets 100-lista är teknik i mänsklighetens tjänst.

På årets 100-lista återfinns forskare från flera olika institutioner och tekniska områden vid Chalmers. Efter respektive forskares namn, listas tidigare eller aktuella bolag och projekt hos Chalmers Ventures.

  • Kathleen Murphy, DSAqua
  • Burcak Ebin, Mat4Green
  • Kinga Grenda, Adsorbi
  • Carola Compa, Dpella (deltagande vid Start-up camp)
  • Devdatt Dubhashi, Embedl och Repli5
  • Ergang Wang (deltagande vid Start-up camp)
  • Timur Shegai, SMENA
  • Christoph Langhammer, Envue
  • Per Stenström, ZeroPoint Technologies
  • Ingrid Undeland, Aquafood

Dealflow, deep tech och uppväxling
Chalmers interna ekosystem av dealflow mellan forskning och nyttiggörande är en nyckel till framgången för Chalmers. Men också att löpande ha kompetens att matcha inkommande teknikidéer med entreprenörer. Något som Chalmers Ventures är världsledande i.

– Vi är så stolta och glada över dessa fantastiska forskare som vi får samverka med, säger Charlotte Emlind Vahul, Head of Venture Creation på Chalmers Ventures. Vi på Chalmers har målmedvetet arbetat upp ett unikt system för att så sömlöst som möjligt kunna nyttiggöra forskningsprojekt och idéer genom hållbara bolag. Listan är också ett kvitto på att vårt ekosystem med internt högkvalitativt Chalmers-dealflow fungerar.

Chalmers Ventures har ett rekordår i ryggen och fortsätter nu enligt strategin med att växla upp. Fler forskningsbaserade teknikidéer behöver komma in i venture creation processen samt få tillgång till mer kapital.

– Vi på Chalmers är i en uppväxlingsfas där fler forskningsidéer behöver nå marknaden snabbare. Allt för att skapa rätt möjligheter för framtida generationer, säger Sara Wallin, vd på Chalmers Ventures. Vår satsning är långsiktig då vi arbetar med banbrytande forskning som ofta ligger inom deep tech och sustain tech. Då blir det än viktigare att bygga en hållbar affär runt teknikidéerna och forskningen. Sara fortsätter:

– Att vi i år ser över tio forskare på listan som har eller haft koppling till Chalmers Ventures är verkligen stort. Hela Sveriges avgörande utmaning är nu att få in rätt kapital så att dessa bolag kan skala upp och göra samhällsnytta.

Nyttiggörande i fokus
Nyttiggörandet är en naturlig del Chalmers och återfinns i både utbildning och forskning.

– Årets 100-lista är ytterligare ett kvitto på att vi har starka forskningsmiljöer med spetskompetens och med förmåga till nyttiggörande. I våra styrkeområden möts skilda discipliner vilket skapar innovativ forskning med hög relevans för samhället, säger Chalmers rektor och vd Stefan Bengtsson.

– Det är glädjande att vi är så väl representerade på 100-listan. Chalmers har ett starkt fokus på innovation och entreprenörskap. säger Mats Lundqvist, Chalmers vicerektor för nyttiggörande.  

Kontakt Chalmers Ventures

Charlotte Emlind Vahul
Head of Venture Creation
charlotte.emlind.vahul@chalmersventures.com

Sara Wallin
Vd
sara.wallin@chalmersventures.com