Varför rena rent vatten? Mimbly har ett bättre alternativ. - Chalmers Ventures
Chalmers_Ventures_Startup_stories- mimbly

Varför rena rent vatten? Mimbly har ett bättre alternativ.

Tänk dig en tvättmaskin. På ett hotell. Varje år körs den 2 000 gånger, och varje gång behövs det hundratals liter vatten. Oavsett om vattnet är smutsigt eller rent skickar maskinen ut det. Det slöseriet tänker teamet bakom Mimbly få stopp på.

Det är verkligen ett team bakom Mimbly. Grundarna Isabella Palmgren och Daniel Colunga lockade snart till sig Emil Westman som designer och Nicolas Maxant som teknikchef. Målet är att bygga ett internationellt företag med engelska som det självklara språket för alla. Medarbetarna har skilda bakgrunder och utbildningar, något som är ”lite frustrerande, men desto mer utvecklande”, enligt Isabella.

Globalt slöseri

Det slöseri som Mimbly tänker lösa är ett globalt problem. I Sverige är det sällan akut, och här är vatten billigt, medan det i många delar av världen är en dyr bristvara. Att kunna återanvända vatten och inte behöva rena rent vatten skulle göra enorm skillnad, menar Isabella Palmgren.
– I USA är det fortfarande vanligt med toppmatade tvättmaskiner, som använder 120 liter vatten per tvätt. Det går åt halva den mängden i de moderna tvättmaskiner som vi har i Sverige. Till exempel är Kalifornien ett område som ofta drabbas av vattenbrist. För att inte tala om Sydafrika och delar av Asien, där tillgången är begränsad och förbrukningen omfattande. Att tillverka så mycket livsmedel, kläder och produkter som dessa länder gör kräver stora mängder vatten.

Allt har betydelse

Mimbly har valt att börja göra skillnad där förbrukningen är som störst: i industritvättar, tvätterier, mindre tvättstugor på hotell och i bostadsrättsföreningar. En stor industrimaskin behöver hela 500 liter för en tvätt, så där kan produkten spara in mycket vatten. Själva produkten som Mimbly tagit fram är en box – ett rätblock – med ett avancerat filter och sensorer, som analyserar vattnet. Är det smutsigt, eller kan det sparas och användas en andra gång? Och just vatten är ett ämne som engagerar teamet.
– Vi känner ett ansvar och ser att vi gör skillnad, säger Isabella. Ingenting av det som finns hade funnits om vi inte jobbat för det. Och pengarna hade inte funnits om vi inte hittat kunder, så det vi gör har betydelse. Vi skapar våra jobb. Det gör det kul och givande att vara entreprenör.

 

startup-stories-chalmers-ventures-landscape-mimbly-2

 

Svårt att sluta utveckla

Sommaren 2017 blev Mimbly ett bolag. Innan dess var det ett examensarbete med Roger Gustavsson på Thordab – kallad ”Örnsköldsviks egna Uppfinnar-Jocke – som idégivare. Tillsammans hittade teamet fram till ett problem (vattenförbrukningen) som verkligen behövde en lösning. Från första början har ett ord varit kärnan: tillgängligt. Och vad har de lärt sig längs resan?
– Att allt kostar tre gånger så mycket och tar tre gånger längre tid, skulle jag säga, säger Isabella. ”Vi är klara i september”, sa vi. Och så kom september. ”Vi är klara i november”, sa vi då. Allt behöver testas, testas, testas – och det är svårt att veta när du ska sluta utveckla. Vi har lärt oss att det är viktigt att pausa ibland och testa på kunder, och sedan fortsätta.

Handplockade av IKEA

Redan har många aktörer insett värdet i det Mimbly gör. Chalmers Ventures har gått in som ägare, och därutöver finns sponsorer som Energimyndigheten, Göteborg Energi, IKEA och Climate-KIC, som är EU:s nätverk för clean-tech-företag.
– Vi var faktiskt det enda svenska bolaget som blev utvalda att vara med i IKEA:s accelerator hösten 2017, berättar Isabella. Bland 1 300 sökande företag var vi ett av tio som fick komma till Älmhult i 12 veckor för föreläsningar, coachning och team-utveckling. Det var enormt givande för oss – vi lärde oss så mycket om oss själva, och blev ett ännu starkare team.

Utan externt kapital

Om tre år hoppas (och tror) Isabella Palmgren att Mimbly har 10-20 medarbetare, och minst två-tre olika produkter ute på marknaden. Gemensamt för deras kommande produkter är att de också löser ett vatten- eller miljörelaterat problem.
– Vi kommer inte att stå till och vara nöjda med en produkt, säger Isabella. Vi vill alltid ha någonting i pipelinen, som vi håller på att utveckla. Och nu kom jag på en till bra grej med att driva ett eget bolag: du väljer vilka människor du jobbar med! Dessutom är vi stolta

 

Webb / mimbly.se

 


 

Text: Mattias Åkerberg, Please Copy Me

Foto: Paul Wennerholm, ma