ReVibe går med den trådlösa strömmen - Chalmers Ventures
startup-stories-chalmers-ventures-reveibe-energy

ReVibe går med den trådlösa strömmen

Det står ett batteri på bordet framför Viktor Börjesson och Erik Godtman Kling. Det är ett evigt batteri. Det fungerar inte som vanliga batterier. Så vad är grejen?

 

Sommaren 2013 hade Viktor och Erik fått ett patent i handen. Det kom från SAAB Dynamics, där Per Cederwall och hans team hade funnit en teknologi för att omvandla vibrationer på stridsvagnar till elektricitet.
– Saab tyckte att ”det är ju coolt, men det är inte vår kärnverksamhet”, förklarar Viktor Börjesson. Därför gick idén vidare till deras corporate venture-bolag, som i sin tur hittar bolag som kan ta det vidare till en färdig kommersiell produkt. Där kom vi in i bilden, som entreprenörer inom Chalmers Ventures.

 

Vi kunde omvandla vibrationer till att strömförsörja sensorer

 

Hur kändes det, att få överta någon annans idé?
– Det var triggande, menar Erik. Vi ”optade in” på det totalt. Uppgiften var så tydlig: vi har ett år på oss att affärsutveckla detta. Då ska vi veta om det här kan bli ett bolag eller inte. Och vi får välja vägen framåt.
– Till saken hör också att Erik är civilingenjör och jag är ekonom, fyller Viktor i. Vi hade mycket att lära oss, och det i sig blev vår styrka. ”Ignorance is bliss”, säger man ju. Vi bestämde oss för att i 2-3 månader samla kunskap och vara helt öppna. Därefter hade vi landat i vad vi skulle göra, och det var det som folk nu kallar för industrins ”internet of things”.

Vad kom ni fram till?
– Att vi kunde omvandla vibrationer till att strömförsörja sensorer som övervakar till exempel tåg, gruvmaskiner, helikoptrar och motorsågar, berättar Viktor. Det är fascinerande hur mycket vi kan bygga med den här tekniken. Men det är också viktigt att avgränsa, att hitta sitt ”core” och göra det riktigt bra. Visionen gick från luddig till konkret. Vi visste exakt vad vi skulle göra.

Vad exakt är det?
Det är det här, säger Erik, och plockar upp batteriet från bordet. När det här batteriet skakar och vibrerar, då uppstår elektricitet som driver sensorerna. Det är med andra ord en trådlös och mobil kraftkälla som funkar i tuffa miljöer.

Berätta mer. Hur mycket vibrationer behövs för att driva batteriet?
– Ytterst lite egentligen, säger Viktor. Det behöver vibrera ungefär lika mycket som en mikrovågsugn. Det är alltså inte mycket som krävs.

 

startup-stories-chalmers-ventures-landscape-reveibe-energy

 

Hur förklarar ni det ni gör för en bordsgranne på en middag?
– Vi säger att vi gör trådlös ström. Vi ber dem tänka på ett tåg, och hur det skakar. Då förstår de begreppet vibrationer. Du kan använda dessa svängningar till att strömförsörja sensorerna som övervakar tåget. Ett batteri från oss håller i 15 år, och det kostar relativt lite, vilket gör att livscykelkostnaden är mycket låg, säger Erik.

Låter hur bra som helst. Finns det andra branscher där den här teknologin kan användas?
– Ja, det finns en mängd olika branscher där detta går att applicera, menar Viktor. I princip var som helst där det finns kontinuerliga vibrationer och en vilja att övervaka är spännande för oss. Till exempel vill ett företag som gör ett stort trädröjningsarbete ha koll på hur mycket varje motorsåg har gått, och om det uppstår problem runt rotorbladet på en helikopter har det – fram tills nu – varit både farligt och dyrt att förstå vad problemet är.

 

Hitta någon som du kan spendera tio timmar om dagen med i många år – och starta bolag med den personen!

 

Hur är det att driva bolag tillsammans?
– Jag skulle säga att det är det mest givande och utvecklande jag någonsin gjort, säger Viktor. Men också den största utmaningen. Det är en känslomässig berg-och-dal-bana; det är brutalt jobbigt – och brutalt kul. Numera har vi anställda, och det innebär ett enormt ansvar; de säger upp sig från sina jobb för att komma till oss, då måste vi göra allt och lite till för att bolaget ska flyga.
– Sedan vi bildade bolaget har vi tagit in 13,5 miljoner i externt kapital. Det är vi enormt glada över. Men varje investeringsrunda är också en utdragen process med förhandlingar, justeringar och signeringar. Att driva bolag kräver stora ansträngningar och innebär sena kvällar och nätter emellanåt – då som nu.
– Det hade varit ännu tuffare om vi inte vore två, säger Viktor. Erik och jag är rätt så olika, men vi har samma värderingar och funkar på liknande sätt. Vi kan utmana varandra i våra diskussioner, vi kan vara helt oense, och då pushar vi varandra och landar i ett klokt beslut. Så ett råd till alla entreprenörer: hitta någon som du kan spendera tio timmar om dagen med i många år – och starta bolag med den personen!

Blicka framåt – vad är ReVibe om tre år?
– Då levererar vi hög volym, och för att kunna göra det behöver vi vara 15-20 medarbetare, säger Viktor. Förutom i Sverige finns vi i Tyskland, USA och Australien. I takt med att bolaget växer kan vi två komma att hitta andra roller; över tid kommer vi att behöva en vd som är mer industriellt erfaren, och då kommer jag inte vara sen att ta en annan roll. Det viktigaste är att det går bra för bolaget; vad vi har för titlar är verkligen sekundärt.

 

___

 

Text: Mattias Åkerberg, Please Copy Me

Foto: Paul Wennerholm, madterrier.se