Ophena skapar magnetiska stigbyglar som gör ryttarna säkra: De är ensamma i sitt slag - Chalmers Ventures
Chalmers_Ventures-Ophena 1 Startup Stories

Ophena skapar magnetiska stigbyglar som gör ryttarna säkra: De är ensamma i sitt slag

Alla datorer var platta och gråa, tills Apple gjorde dem runda och färgglada. På samma sätt såg stigbyglarna för hästryttare likadana ut. Tills Ophena skapade en som världen aldrig tidigare skådat. Nu kvarstår frågan: kommer stigbygeln bli en köpmagnet?

 

2017: Simon Geldner och Anton Fast möts på Chalmers Entreprenörskola. Här träffar du Anton, som berättar storyn om Ophena.

På utbildningen får de kontakt med ryttaren Marina Mossberg. Hon är idégivaren som föreslår att integrera magnetism i befintliga stigbyglar, för att på så sätt förbättra ryttarens grepp avsevärt.
– Vi gick igång på idén, men insåg att det rent produktionsmässigt skulle bli svårt att ”stoppa in” magnetism i befintliga stigbyglar, berättar Anton. Istället tog vi konceptet och byggde en helt ny stigbygel, med ny design och nya funktioner. Vi skapade varumärket Ophena, och världens första magnetiska säkerhetsstigbygel.

Ingen risk att fastna

Anton har tagit fram en stigbygel och lagt på bordet. Varken han eller Simon hade inte några större kunskaper om ridning när de startade projektet. Det har visat sig vara en superstyrka. Tillsammans med Marina är Anton och Simon grundare av Ophena. Med på tåget finns dessutom Chalmers Ventures och två investerare från Stockholm, som också är ryttare.
– I en vanlig stigbygel riskerar du att fastna med foten om du faller av hästen, och då bli släpad efter hästen. Vi har minimerat den risken, säger Anton. Vår stigbygel kallas för en säkerhetsstigbygel och finns i många varianter på marknaden. Ophena-stigbygeln är dock ensam i sitt slag genom sitt designspråk, det avancerade magnetiska systemet och den öppna designen.

Chalmers_Ventures-Ophena startup stories 2

Den perfekta styrkan

Så här funkar det: Stigbygeln kommer med en innersula, och det magnetiska system kopplar samman innersulan med stigbygeln och gör att stigbygeln fäster vid ridskon. Den öppna designen gör att du inte fastnar om du faller, och du får också ett bättre grepp och en bättre position på foten. Tack vare det magnetiska systemet kan ryttaren justera sin fotposition under ritt.
– En stor del av produktutvecklingen har handlat om utformningen av magnetismen. Idag har vi ett relativt avancerat magnetiskt system med perfekt styrka, säger Anton. Ryttarna vill känna av magnetismen samtidigt som de ska kunna justera sin fot under ritt, och det ska vara enkelt att kliva av hästen också. Kraven är många och det har krävt en rad experter inom området för att nå slutresultatet.

 

Flertal patent

Anton och hans kollegor på Ophena har sökt patent på både stigbygeln och innersulan, och också på designen, som han benämner som ”ensam i sitt slag”. Anton berättar hur det kommer sig:
– När vi började med det här var vi inga experter på ridsport. Det har varit en av nycklarna till vår framgång. Vi fick bolla alla idéer och tankar med hundratals ryttare, för att försäkra oss om att vi gör en produkt som de verkligen vill ha. Under den här resan har jag verkligen fått en ny syn på och förståelse för ryttare. Jag har aldrig mött människor som är så passionerade och hjälpsamma.

 

Kunder i 20 länder

Sedan hösten 2017 har Anton och Simon arbetat mer än heltid med projektet, och i maj 2018 bolagiserades Ophena. Under den följande hösten öppnade de sin online-shop (www.ophena.com), och under april 2019 kommer de att leverera till sina första kunderna.
– Vi har kunder i över 20 länder som köpt stigbygeln; de största marknaderna är Tyskland, Sverige och Storbritannien. I nuläget har vi två modeller: Ophena S i rostfritt stål, och Ophena T i titan.

 

Vill välja sin väg

Med sin TED-föreläsning fick S. Sinek företag över hela världen att fundera på varför de existerar. Den som är nyfiken på vad som är Antons drivkraft framåt får det här svaret:
– Jag testade många jobb innan jag började plugga till byggingenjör, och jag tog chansen att få en inblick i framtida yrken redan under studietiden. Det slog mig att det finns en tydlig struktur och en utstakad väg inom många företag, och den tilltalade mig inte. Att göra något innovativt, värdeskapande och en produkt som folk använder är fantastiskt, särskilt när det är ryttare. De har en närmast omänsklig koppling till sin häst. De bryr sig extremt mycket. Och då gör vi också det.

 

Fler produkter med tiden

– Från att ha varit helt okunniga om ridsport är vi idag extremt tacksamma för allt stöd och hjälp vi har fått från ryttare. Idag är Simon och jag något av ”amatör-hästexperter”, skrattar Anton.

Den som tror att Ophena i framtiden ”bara” kommer att vara ett företag som gör stigbyglar, tror fel. Anton pratar om att bli ett starkt varumärke inom ridsport, med många nya och spännande produkter.
– Det kommer att ta tid, energi och resurser, men vi har redan startat resan mot nya innovativa produkter. Jag kan inte avslöja för mycket just nu, men 2019 kommer bli ett mycket intressant år, avslutar Anton.

 

WEBB: ophena.com/

 


 

Text: Mattias Åkerberg

Foto: Paul Wennerholm