Hur mycket energi går åt? Metry ger fastighetsbolagen stenkoll. - Chalmers Ventures
Chalmers_Ventures-Metry startup stories

Hur mycket energi går åt? Metry ger fastighetsbolagen stenkoll.

Metry hjälper Sveriges största fastighetsbolag att spara energi. Allt började med en idé om sotdata – på Chalmers Entreprenörsskola. Nu sysselsätter bolaget 21 personer, och har kontor i Gullbergsvass i Göteborg. Att fokusera och välja bort möjligheter har tagit bolaget dit det är idag. Möt grundarna Magnus Hornef och Joel Torkelsson.

Hej! Hur hjälper ni egentligen fastighetsbolag att spara energi?

– Vi samlar in energistatistik, säger Magnus. Det kan vara för hållbarhetsrapporter, uppföljningsanalyser eller ekonomisk redovisning där vi hämtar all typ av data som finns bolagen fastigheter och mätpunkter.Våra kunder är stora fastighetsbolag, som Vasakronan och Riksbyggen, och grundproblemet är samma för dem alla: det är svårt att vara säker på att man fått med alla mätpunkter. Till och med den som är energiansvarig kan ha svårt att hålla koll på hela beståndet. Vi har produktifierat det problemet, och byggt en plattform som på en mängd sätt samlar in en komplett lista med korrekt data.

Ni levererar statistiken över energianvändningen. Levererar ni förslag på förbättringar också?

– Nej, svarar Joel. Det vi gör handlar till 99 procent om mätning och 1 procent om annat. Sedan vi startade 2012 har vi brottats med att säga nej till att också föreslå förbättringar. Det gör andra så bra. Istället har det varit viktigt för oss att ha fokus; fler och fler bolag blir större för att de gör sin verksamhet smalare. Vi tänker vara bäst på insamlingen, och har verkligen fullt upp med den produkt vi har utvecklat och säljer idag.

Hur går det för Metry?

– Mycket bra, säger Magnus. År efter år når vi våra intäktsmål, och vi gick med vinst de tre första åren. Under 2018 firade vi ordrar värda 4 miljoner, och vi omsatte 9 miljoner. Men vi kan definitivt bli bättre på att fira våra framgångar. Själva produkten växer numera av sig själv, och det är därför ännu roligare att också organisationen växer; vi är 21 anställda nu, och det vi firar mest är när vi lyckas anställa duktiga personer, som byter jobb för att de vill vara med i vårt team.

Chalmers_Ventures-Metry

Hur började allt?

– Både Joel och jag gick båda på Chalmers Entreprenörsskola – en väldigt rolig utbildning – och vi blev ihopparade; vi fick höra att vi kompletterande varandra. Under utbildningen träffade vi en idégivare, som hade en idé om att sälja sotdata. Den idén blev startskottet för oss. Vi insåg att vi ville kombinera IT och energi, på något sätt. Vi undersökte olika sätt att lösa ett viktigt problem. När vi hade kontakt med energibolag märkte vi att det var svårt att få ut data. Vi fortsatte på det spåret, och träffade säkert 50 energibolag för att presentera vår idé.

Hur gick det?

– Inte så bra, faktiskt, fortsätter Magnus. Vi försökte sälja en vision om ett API, som skulle presentera energidata på ett enklare sätt. Många visste inte vad ett API var, för det första, och det gick trögt eftersom de inte hade något incitament för att göra sin data tillgänglig. Vi behövde hitta en annan kundgrupp, helt enkelt.

Är det sant, att ni kompletterar varandra?

– Ja, det skulle jag definitivt säga, menar Joel. Magnus är mer visionär och strategisk, medan jag är den som ”tar action” och tar reda på om det faktiskt funkar i verkligheten. Det är skönt att vara två när det kommer till att fatta beslut, särskilt svåra sådana, som vilka kunder som vi ska attrahera.

Ja, för den nya kundgruppen, vilken kom det att bli?

– I samma veva som vi försökte få med energibolagen på tåget gav Castellum oss uppdraget att flytta data från deras kundsidor till uppföljningssystemet, säger Magnus. Då insåg vi att vi kunde få bättre betalt genom att hjälpa fastighetsbolag, och dessutom gjorde vi skillnad för dem. Vi kände redan till alla regelverk och visste att vi hade laglig rätt att få ut data från elbolagen. Plötsligt stod vi på energianvändarens sida, och det kändes mycket bättre.

Och hur ser det ut med kunder idag?

– Ungefär 40 procent av Sveriges 50 största fastighetsbolag är våra kunder idag, och då främst i Sverige och Finland. Vi är på gång med kunder också i Norge och Danmark, och också i andra EU-länder. På sikt kan vi definitivt nå en internationell marknad, hävdar Joel.

Ja, låt oss blicka framåt. Var är Metry om 3 år?

– Om 3 år, då är vi 40 anställda – dubbelt så många som idag alltså – och vi omsätter 50 miljoner. Vi har kontor i alla länder där vi har kunder. En utmaning för oss är att ta steget från att vara starka i Sverige till att kunna erbjuda samma tjänst i till exempel Australien. Om vi lyckas med det kommer Metry att vara ett helt annat bolag både organisatoriskt och omsättningsmässigt. Det är ett mycket spännande steg för oss, säger Joel. Vi har som långsiktigt mål att bli ett miljardbolag; för att nå dit behöver vi investerare som tror på det här så mycket att de förstår att vi behöver pengar för att anställa folk och få bolaget att flyga internationellt.

När längs den här resan har det känts som mest motigt?

– Ofta är det småsaker, menar Magnus, som att en affär inte går i lås. Det tror jag Joel håller med om, när du har ringt en hel dag och alla tackar nej. Man undrar: vad är det vi säljer, som ingen vill ha? Men då kommer man att tänka på att vi har sålt hela tiden, så det finns också många som vill betala för det vi gör. När man ringer och träffar kunder mycket, då upplever man verkligen hur det går upp och ner. Då gäller det verkligen att bara fortsätta arbeta. Vi har tappat extremt få kunder. Att driva företag är bland det svåraste du kan göra, och därför också det merst lärorika. Man lär sig så mycket.

 

Webb: metry.io

 

/////

 

Text: Mattias Åkerberg, Please copy me

Foto: Paul Wennerholm, Madterrier