Marlene Sjöberg håller ett skyhögt tempo. Som rutinerad allsvensk fotbollsspelare och IT-projektledare på Accenture hade hon redan mer än fullt upp när hon – med tre dagar till deadline för ansökan – fick frågan: ”Varför söker du inte till Startup Camp på Chalmers?”.
– Jag fick frågan från en kompis, som gick på Entreprenörsskolan då. Det här var på en torsdag, och på söndag var det deadline. Jag sökte på lördagen, och på söndag kväll fick jag veta att jag kommit på intervju. På måndag var det intervju, och på tisdag var det intervju. På onsdag fick jag beskedet: du har kommit in! Min man var bortrest den veckan, så när han kom hem överraskade jag honom med nyheten. ”Hur ska du hinna med allt?”, sa han. ”Allting går att lösa”, sa jag. Och det gjorde jag.
– Sport har alltid varit en stor grej för mig. Jag har spelat fotboll i Kopparbergs/Göteborg FC, och gjort över 300 matcher i allsvenskan som högerback. Jag har vunnit SM-guld och spelat i Champions League. Numera har jag lagt skorna på hyllan för att ägna mig helt åt RaceONE. Men på fritiden håller jag på med cykling, löpning, paddling, kajak och en del orientering. Jag gör multisportlopp, som en roligare form av triathlon: det är som orientering med paddling, mountainbike och löpning. Det gäller att tänka strategiskt för att hinna plocka så många kontroller som möjligt.
– Min man Johan tävlar mycket i längdskidor och rullskidor. När han såg mina fotbollsmatcher satt han på läktaren i 90 minuter och kunde följa exakt vad som hände. Annat var det när jag stod och följde hans lopp: när starten gick stack han iväg, hade jag tur såg jag honom några få gånger under loppet – var jag inte på plats kunde det ta någon timme efter målgång innan han ringde och meddelade hur det hade gått. Som åskådare gick det ofta inte att se hans resultat förrän långt senare. Det är lätt att känna sig bortkopplad. Det gav mig en idé.
– Tanken med RaceONE är att göra lopp-upplevelsen mycket roligare. Jag vill förändra loppvärlden genom alla samla och visualisera alla lopp i en och samma app. Där får du officiella resultat, live-tracking, filmer och foto. Som åskådare kan du följa hela loppet, och som deltagare kan du få hejarop och uppdateringar längs hela loppet. Idag täcker appen in lopp inom löpning, cykling och skidor.
– Jag fick pussla om för att få tid till Startup Camp varje onsdag i tio veckor. Jag tänkte att ”jag ger det hösten och avgör om jag ska satsa på det här”. Och så vann min idé! Då visste jag. Jag drog med Per Stridh, en kompis till min man, som var föräldraledig då. Själv levde jag på fotbollen. Vi bildade bolaget i januari 2015, och arbetade kvällar och helger och all annan möjlig tid under det första året – tills vi fick vår första investering. I samma veva anslöt Patrik Corneliusson, som grundare och ansvarig för tekniken i appen.
– Vi använder den första investeringen till att utveckla, och försökte få det att gå ihop med lön på andra sätt. Vi visste att vi måste få ut appen innan tävlingssäsongen dör i oktober; vi behövde siffror som visade att och hur folk använde den för att kunna gå vidare. I augusti hade vi den klar och lanserade – men den fungerade inte alls så bra som vi hade hoppats. Vi fick säga ”ursäkta, ursäkta” till de första användarna, samtidigt som vi visste att ”har vi inte appen nu, då har vi inget företag om sex månader.”
– Idag är vi 250 000 användare i appen, och slöt nyligen avtal med GöteborgsVarvet. Det är stort! Vi gjort tre investeringsrundor, och är nu 7 anställda fördelade på säljare och utvecklare. Vi har också signat avtal med tre av Nordens fyra största tidtagningsbolag: Neptron, EQ Timing och Racetimer. Därigenom har vi låst marknaden, och gjort den till vår. Nu växer vi till nya länder: till exempel Italien och Storbritannien.
– Som fotbollsspelare är jag van vid ett liv som ser ut så här: man vinner, man förlorar, man vinner, man förlorar. Det är toppar och dalar hela tiden. Jag har alltid varit rädd för att livet efter fotbollen skulle bli … att det inte skulle hända så mycket. Men så blev jag entreprenör, och det är precis samma berg-och-dal-bana. Det är mycket från sportvärlden som går att använda sig bara rakt på entreprenörsvärlden. Du måste våga testa och snabbt söka svar.
– Den stora utmaningen nu? Vi har många. En stor utmaning är att förvandla partnerskapet med tidtagningsbolagen till verkliga samarbeten, där de säljer in oss på de stora loppen. En annan utmaning är att få till betalningar i appen. Hittills har vi varit fokuserade på att få in loppen i appen. Nu har vi loppen, och måste tänka: vad är nästa steg?
– Om 3 år är RaceONE marknadsledande i fyra länder, och finns i totalt åtta länder. Vi har många av de största arrangörerna, och har avtal med alla tidtagningsbolagen. Och vi är 20-25 anställda. För mig är den här resan helt fantastiskt. Jag har tre saker som jag brinner för: IT som hjälper dig och gör livet enklare, och så sport och träning – och så har jag alltid velat starta eget. Vad har jag nu? Jo, alla.
____
Text: Mattias Åkerberg, Please Copy Me
Foto: Paul Wennerholm, madterrier.se