LumeoTech förhindrar stölder med avancerad låsmekanism – lanserar produkten globalt - Chalmers Ventures
LumeoTech Chalmers Ventures Startup Stories 2

LumeoTech förhindrar stölder med avancerad låsmekanism – lanserar produkten globalt

Det här är berättelsen om LumeoTech, och grundarna Leo Wu och Fredrik Lam, berättad för Mattias Åkerberg (och dig som läser) i början av 2019.

Om hur allting började

Leo: ”Det var valborgsafton för något år sen när jag stod utanför shopping-gallerian Arkaden och väntade på spårvagnen. Plötsligt kom tre killar fram till mig. De var inte hotfulla på något sätt, utan tvärtom, var de trevliga och låtsades vara fulla. De utsatte mig för vad som kallas för danstricket. De skojade och kom nära, obehagligt nära, och jag backade såklart med en gång. På mindre än 10 sekunder hade de lyckats fiska ut min mobil ur framfickan och sen avvikit från platsen. Jag kände inte hur de tog den, och när jag upptäckte det hade de hunnit springa runt hörnet. Det var ändå tur att jag inte hade ett bluetooth-alarm på mobilen, ett sådant som tjuter, för då hade jag jagat dem, och förbannad som jag var, EN liten kille mot tre inne i någon gränd …”

”Däremot hade jag en GPS-tracker på mobilen. Den var inte heller mycket till hjälp, eftersom de hade stängt av min mobil så fort de tagit den. Men jag gav inte upp; efter en vecka fick jag napp: en geografisk plats där de befann sig på. Jag visste exakt var de var: på en gård vid ett bostadsområde, så jag ringde polisen. De skickade två polisbilar för att hämta upp mig, för jag hade ju GPS-trackern, som vi följde fram till platsen.

Polisen stormade ut, och jag tänkte: ”Nu har vi dom”. Det var rätt så spännande. Men fem minuter innan vi kom fram hade de gått inomhus, och då kunde inte polisen göra någonting. Det var ett lägenhetskomplex, och det kunde vara vilken lägenhet som helst. Och trots att min tracker visade platsen, så måste polisen ha ett beslut om husrannsakan för att gå in. Så vi stod där, maktlösa och kunde inte göra något. Det kändes hjälplöst och jag var så frustrerad.”

LumeoTech Chalmers Ventures Startup Stories 3

Leo Wu och Fredrik Lam, grundare av LumeoTech, vill skydda dig från stölder. Deras produkt LumeoLock kan låsa fast nästan vad som helst på i princip alla tyger, till exempel låsa fast mobilen på kläder och i väskor.

 

”Jag tänkte: ‘nä, jag tänker inte acceptera det här’, och började leta efter alternativa lösningar, men hittade ingen. Däremot hittade jag många internetforum, där offer delar med sig av sina historier och tips på hur man kan vara försiktig. Det är inte okej att vi oskyldiga ska behöva vara rädda och försiktiga hela tiden. Jag som har en bakgrund inom industriell design och produktion, kan CAD och produktdesign, började skissa på en fysisk lösning.

Ganska snabbt insåg jag att det var det enda sättet, och det bästa sättet att skydda sina värdesaker. Om det inte går att hitta och få tillbaka det som redan är stulet, då måste du förhindra att du blir av med det från första början. Så föddes idén till den här produkten, som vi nu sålt 45 000 enheter världen över.”

Om att bli hittad som affärspartner (och hitta hem)

Fredrik: ”Leo ringde mig när han precis kommit hem från Kina. Han berättade hur han fått prototypen på en produkt tillverkad där, och ville nu utveckla den till en konsumentprodukt. ‘Fredde, hur ska vi sälja den?’, frågade Leo mig. Jag tyckte det lät spännande att bygga ett bolag ihop. Vi är barndomsvänner, Leo och jag. En gång i tiden var han längre än mig, så vi har känt varandra länge! Jag har en teknisk bakgrund från GTG och började jobba på ICA direkt efter studenten, så jag kände mig redo att hoppa på ett nytt tåg. Jag sa upp mig i mars 2017, och isamma veva registrerade vi tillsammans med en tredje partner bolaget Lumeo Technology.

Leo: ”Vi hade ingen tidigare koppling till Chalmers alls; jag läste på yrkeshögskola och började därefter arbeta på SKF. Jag tänkte till och från på den här idén, och hur jag skulle kunna utveckla den mer. Och en dag tog jag det stora steget, att ta tjänstledigt, och åka till Kina för att få prototypen tillverkad. Vårt team blev antaget på LEAD Incubator i Linköping, som gav oss en dunderstart under 2017, och när vi flyttade hem till Göteborg så googlade vi ”Sveriges bästa inkubator”. Chalmers Ventures kom högt upp, topp tre, och vi tänkte ‘Yolo’, åkte till Chalmers Ventures kontor och knackade på dörren.”

Fredrik: ”Det här var någon vecka före jul. De öppnade, och vi berättade kort om oss och att vi ville söka hit. Vi är lyckliga över att ha hittat till Chalmers Ventures och alla trevliga, osjälviskt hjälpsamma människorna här. Vi är lyckligt lottade över att ha coacher i världsklass. Tack vare dem har vi fått struktur på bolaget med plan och strategi, fått tillgång till många viktiga kontakter, och givetvis också fått in mer kapital i LumeoTech.”

Om själva produkten

Leo: ”Vår produkt förhindrar stölder, och ser till att du inte tappar din telefon eller dina värdesaker. Vi hjälper folk att skydda det som de håller mest kärt: mobilen, plånboken, nycklarna eller passet. Med vår nya produkt LumeoLock kan du låsa fast nästan vad som helst på nästan alla tyger, till exempel låsa fast mobilen på kläder och i väskor. Det blir i princip fysiskt omöjligt att stjäla eller tappa mobilen obemärkt.

”Produkten kommer i två delar: en länk som tejpas med 3M-tejp mot en värdesak, och ett lås med vårt världsunika fästsystem. Det patentsökta fästsystemet har inbyggda specialtrådar som skapar tillfälliga stygn mot tyger och kan fästas på valfritt plagg, utan att skada tyget och utan att ha något förinstallerat. Låsmekanismen består av 50 delar som greppar tag i värdesaken och kopplas till länken via magnetism för att maximera användarvänligheten.”

LumeoTech LumeoLock Chalmers Ventures Startup Stories 1

LumeoLocks nya produkt är förvånansvärt liten och smidig. Den skyddar dig från fickstölder genom att låsa fast dina tillhörigheter på dina kläder.

Om att driva en startup

Fredrik: ”Så här är det: inget kommer någonsin bli som planerat i en startup. Om saker går exakt som planerat, då är någonting fel. För oss har det handlat om att hantera situationer som inte gått som planerat på rätt sätt. Och där har Chalmers Ventures stöttat oss i att hitta en metodik. Med dem i ryggen står vi på mycket stadigare ben än vad vi hade gjort själva. Vi har förskaffat oss mycket kompetens genom våra misstag. Och det breda kontaktnätverk som Chalmers Ventures öppnat för oss är ovärderligt; till exempel har vi fått goda kontakter på ALMI, VGR och Business Sweden, även deras nyöppnade Nordic Innovation House ihop med Hong Kong Science Parks och InvestHK.

Leo: ”En av de bästa delarna med att driva bolag är att känna att det man gör och varje beslut man tar verkligen spelar roll och gör skillnad, både i det egna bolaget och för många andra människor som använder din produkt. På tidigare jobb har det känts som en myra i en myrstack, när man jobbar i en fabrik. Här får du chansen att följa dina drömmar och göra något viktigt som spelar roll.”

 

Webb: lumeotech.com

 

/////

 

Text: Mattias Åkerberg, Please copy me

Foto: Paul Wennerholm, Madterrier