LumenRadio byter fil på frekvens-motorvägen – var 625:e mikrosekund - Chalmers Ventures
Lumenradio_chalmersventures

LumenRadio byter fil på frekvens-motorvägen – var 625:e mikrosekund

Om du vill förstå framgångssagan LumenRadio, måste du först förstå vad frekvenser är. Grundaren Niclas Norlén och vd:n Alexander Hellström hjälper dig att fatta grejen. 

Men låt oss börja med ett stycke om margarin. För över 100 år tog fransmannen Edmond Auguste Pellerin sin bil och körde från Paris till Göteborg, där han öppnade Pellerins Margarinfabrik på Svangatan i Olskroken. Margarinen gjorde herr Pellerin stormrik. Hans bil var den första som rullade på gatorna i Göteborg; han var en sann pionjär.

Ingen trist företagspresentation

LumenRadio tar arvet i fabriksbyggnaden vidare; idag hittar du hela företaget här, i samma lokaler som Edmond Auguste Pellerin lämnade 1965. Du känner historiens vingslag, och Alexander Hellström möter dig i foajén. Han ger dig ingen trist företagspresentation. Han ger dig en show. Det hänger stora lampor i taket, värsting-armaturer med hundratals LED-lampor. På väggarna: filmaffischer, ett konstverk med frekvenskurvor, och en hel vägg med inramade patent.

Alexander: Ibland får det verkligen inte gå fel. Du är ansvarig för att trådlöst styra hundratals sådana där … (han pekar på värsting-armaturen) … i en arena med tiotusentals människor som alla har en mobiltelefon som upptar en frekvens på den där motorvägen i luften där du också kör. Artisten står redo på scenen, och framför sina tv-apparater sitter 200 miljoner tittare i 40 länder. Ingenting får gå fel. Du måste hitta en frekvens som gör att du kan fjärr-styra armaturerna. Och när den frekvensen blir upptagen behöver du hoppa till en ny, och vidare till en ny när den blir upptagen. Samma sak när du har ljussvärd som kostar multum och ska spela in den nya Star Wars-filmen. Du har inte råd med omtagningar för att ett av svärden inte lyser. Det är problemet som vi löser. Kolla på den här tavlan (han tar med dig bort till konstverket på väggen).

Niclas: Vi hittar luckorna i frekvens-spektrat, och förutser vilken frekvens som vi bäst flyttar över till. Det är som att köra på en 16-filig motorväg. Det kan vara kö i alla filer, men det är ändå alltid en fil som går lite snabbare. Vi byter till den snabbaste filen, hela tiden, på mikrosekunder. Det gör vår teknik så tillförlitlig, eftersom vi nyttjar luckorna i frekvens-spektrat.

Och det för oss vidare till väggen med patent. Där hänger det första, det viktigaste, patentet, från dagen innan den stora mässan i april 2009, då LumenRadio för första gången visade tekniken för världen.

Måste lampor lysa på natten?

Idén som byggt LumenRadio föddes just på en motorväg, i huvudet på Niclas Norlén. Han bor i Uddevalla, och på vägen hem från Göteborg en natt tänkte han på alla lampor som lyste utmed motorvägen.

Niclas: Jag tänkte: “Det är ju jättedumt att de lyser när nästan inga bilar kör där. Kan man inte släcka dem på natten, och koppla dem trådlöst, så att de lyser när de behöver lysa?”

Han hade en enkel lösning, men tvivlade på att problemet var särskilt stort. Men Niclas hade fel, visade det sig. En rapport från den amerikanska energimyndigheten berättade att belysningen är den bov som slukar mest el. Dessutom är bara cirka 10 procent av all el idag förnybar, medan resten är olja och kol.

 

Lumenradio Chalmers Ventures

Lumenradio på deras kontor

 

Finanskrisen fungerade fostrande 

Niclas: Men som vanligt drog jag igång bolaget med taskig tajming. Mitt första bolag hade jag startat i augusti 2003, precis efter att IT-bubblan hade spruckit; investeringsviljan var “rock bottom”. Och LumenRadio startade jag i augusti 2008. Bara en månad senare gick Lehman Brothers i brakkonkurs, och tog den globala finanskrisen till en ny lägstanivå. Den är den värsta lågkonjuktur jag varit med om. Samtidigt var den fostrande, och fick oss att jobba ännu snabbare. Vi hade flåset i nacken. Vi måste ha ut en produkt som gav oss affärer, för det fanns nästan inga pengar. Vi hade fått med lite grann från mitt gamla bolag, och så hade jag belånat huset, så det hade vi att leva på. Om inte annat fanns det alltså ett flås hemifrån för min del. Jag har tre döttrar, den äldsta är 22 och den yngsta är 13. Och det gick vägen; vi är nära 40 medarbetare här nu, och hemma har jag en fru som är glad och lycklig, som till och med också har startat ett eget företag.

Från 2008 spolar vi framåt till 2014. På Chalmers sitter “en liten kille”, Niclas Norlén, som hälsar på Alexander Hellström: “Vill du vara med och förändra världen?”.

Brottas med största miljöboven

Alexander: Jag tänkte: antingen är han ett geni, eller totalt galen. Oavsett vilket så lär det bli intressant. Jag vill vara med! Från att ha nischat sig proffsbelysning har jag tittat på affären i ett större perspektiv. Det har landat i att vi idag också arbetar med att göra byggnader mer energieffektiva, genom att styra till exempel belysning och det som kallas HVAC: heating, ventilation och air conditioning. Just byggnader är den största miljöboven i Sverige idag, och ett av de många företag som använder vår teknologi är Swegon, ett mångmiljard-bolag som är störst i Norden på klimatstyrning i bostäder, hotell, skolor och sjukhus. Det är ett tydligt exempel på hur vi breddar vår affär, och kan göra fler och bättre saker.

Hittar den fil som är ledig och går fortast

Niclas kallar sig stolt för frekvens-nörd. Han talar om frekvenser som informationsbärare, som använder luften för att ta sig fram. Han pratar om frekvenser som en av vår tids stora utmaningar, eftersom 1) de är begränsade, och vi måste samsas om dem, och 2) vi är helt beroende av dem, men tar dem ändå för givna.

Niclas: Vi vet att radio sänder olika frekvenser. Och att tv gör det. Idag tar våra telefoner tagit över frekvenserna. Och wifi, och allt annat som är uppkopplat, som är internet of things. Bara att landa en flygplan kräver 30-40 frekvenser. Det slog mig att frekvenserna kommer att ta slut om alla ska börja kommunicera. Den svåra nöten att knäcka är då: hur kan vi alltid hitta en frekvens som är ledig, en fil som går snabbare? Hur kan vi hoppa över och använda en ledig frekvens, för att 625 mikrosekunder senare byta till en annan?

Tänker bli Gore-Tex för trådlös kommunikation

Alexander: Det kunder köper från LumenRadio är en svart box packad med teknik, och radiomoduler som tar emot kommando från boxen. Med vårt operativsystem kommunicerar de trådlöst, på frekvenser som är lediga. Den tillförlitligheten i vår teknik är våra kunder beredda att betala mycket för, eftersom deras produkter alltid lirar. Där det verkligen gäller, där du som kund vill kunna sova gott om natten, där ska vi vara med. Ge oss 5 år till, så är vi “the good shit” på samma sätt som Shimano är för drivlinor på cyklar, och Gore-Tex är för kläder, handskar och skor.

Förflyttar berg och förändrar världen

Niclas: Om 5 år jobbar vi med de största globala Fortune 500-bolagen. Om 5 år finns en miljard produkter runtom i världen som är uppkopplad med vår teknologi. När jag startade detta var visionen att förändra världen. Och så ville jag jobba internationellt med försäljning, i ett bolag som växer. Visionen är samma nu som då, och vi är övertygande om att tekniken som vi utvecklat kan förändra världen, och sedan också rädda den. Vi tror stenhårt att vi är på väg mot det målet. Stjärnorna står rätt, och vi här är fantastiskt duktiga människor som förflyttar berg varenda dag, med ett leende på läpparna.

 

Webb / lumenradio.com

Text: Mattias Åkerberg

Foto: Paul Wennerholm