Avinode förenklar, fokuserar och förändrar hur världen flyger privatjets - Chalmers Ventures
Avinode Startup Stories Chalmers Ventures 4

Avinode förenklar, fokuserar och förändrar hur världen flyger privatjets

Från våning 16 i kontorshuset Gamlestads torg ser du hela Göteborg och det nät av fordon som transporterar människor och varor. I 20 år nu har Per Marthinsson varit på en resa ihop med medgrundarna Niklas Berg och Niclas Wennerholm. Deras Avinode är en framgångssaga, som gör det enklare för kunderna att flyga privatjet. Mycket handlar om siffran 3. 

 

Om att vara entreprenör

– Jag är absolut en entreprenör, det sitter i blodet. Det kliar i fingrarna när jag ser saker som inte fungerar, och då vill jag förändra och skapar någonting bättre. För mig handlar det inte OM du ska lyckas, utan om HUR du ska lyckas. Mina barn tycker därför aldrig att saker kan gå sönder; det är bara en paus och ett stadie där pappa kommer att fixa, skruva isär plastbilen och byta en fjäder. Jag är ingenjör i botten, så jag kommer från hårda sidan, där tekniken ses som det viktiga. Jag har insett att entreprenörskap än mer handlar om att skapa ett värde, förändra folks beteende och ta fram något som andra vill använda.

Avinode Startup Stories Chalmers Ventures 3

Om vad Avinode faktiskt gör

– Vi bygger ett bokningssystem för privatjets. Vi jobbar B2B med flygoperatörerna och flygmäklare som kunder och medlemmar. Operatörerna har planen, och vet var de finns, vad de kostar och när de är lediga. En flygmäklare går in och söker: “En kund vill flyga från Landvetter till Prag klockan 10 idag – vem kan flyga då?” Det löser vi. Vi jobbar också med hur vi ska kunna fylla planen oftare, så att priserna blir lägre; i 30 procent av fallen flyger planen idag tomma. I USA har operatörer en modell där du kan boka ett säte, istället för hela planet, och kan tillsammans få ner kostnaden. Det kostar självklart fortfarande att flyga privatjet; New York till Miami kostar 30 000 svenska kronor, och över Atlanten får du, i bästa fall, för 60 000 amerikanska dollar men då kan du ta med 6-7 vänner. Oftast är det dock 2-3 passagerare på varje plan. På den amerikanska marknaden arbetar vi med flygbolag som Wheels Up och XO. De två stora bolagen vill vara som “Uber for privatjets”. Om man tittar på Europa så har vi 90 procent av alla flygbolag och flygmäklare med i vårt system. Redan tidigt började vi ta en licensavgift per månad från både operatörerna och mäklarna, eftersom vi skapar ett stort värde för den båda parterna. Den ovanliga affärsmodellen har vi fortfarande kvar, och den har inneburit att vi kunnat växa kraftigt; till och med under “The Great Recession” 2007, 2008, 2009 växte vi med stora tvåsiffriga belopp.

 

Om embryot till Avinode

– Avinode har funnits i snart 20 år, och detta är fortfarande så roligt. Vi ser så många möjligheter att förändra, både branschen och folks beteende och attityd. Allt tog sin början 2001 på Entreprenörsskolan på Chalmers. Där mötte jag Niklas Berg och Niclas Wennerholm; vi tre kom att bli trion som grundade Avinode. Niklas och Niclas kände en flygtekniker på Volvo Aero, som hade läst om en flygplanstyp som skulle revolutionera hur vi flyger; det skulle kosta som att åka taxi. Den idén blev ett embryo till vårt bolag, men vi valde att göra något eget inom flyg. Sören Sjölander, som var professor i innovationsteknik på Chalmers, han utmanade oss och sa: “Hitta något inom marint istället, för det här med flygplan tror jag inte på”. Vi stod fast vid flyg, men tog fasta på det som alltid varit hans motto: “Fokus, fokus, fokus”. Vi hade bestämt oss för att hitta och fokusera på det största problemet inom industrin för privatflyg. Vi tre hyrde en bil och körde runt i Europa en hel sommar för att ta reda på vilket det var. Vi träffade flygoperatörer i Tyskland, Schweiz och England och ställde en massa dumma frågor. De svarade tålmodigt och var extremt öppna, eftersom vi sa att det var ett skolprojekt på Chalmers. Vi lärde oss massor, och kunde ställa mindre dumma frågor i nästa möte. Från embryot fann vi själva vår idé. Att inte ha en extern idégivare har varit fantastiskt positivt för oss: vi har haft full kontroll, stora ägarandelar och möjlighet att styra.

Avinode Startup Stories Chalmers Ventures 2

Om den skakiga starten

– Själva bolaget grundades 24 augusti 2001. Det var bara 6-9 månader efter dotcom-bubblan hade gått sönder här i Sverige och Europa – och tre veckor före 11 september. Så … när vi skulle söka finansiering, fick vi presentera för NOLL riskkapitalbolag. Vi gick fortfarande på Entreprenörsskolan, och tänkte: “ingen av oss söker andra jobb nu, och vi kan fortsätta jobba med Avinode och registrera oss på några kurser på Handels, så att vi får studiemedel i 5 månader till.” Det här gjorde att vi hade våren 2002 på oss att hitta finansiering. Vi sökte alla mjuka pengar som fanns, till och med resestipendier till USA och Tyskland. I april hade fortfarande inget större hänt. Vi tänkte: “vi ger det över sommaren”. Så i maj blev vi, genom kontakter, introducerade till Bonniers Affärsinformation. Och i juni gav de oss ett “seed capital” på en miljon. Det var rätt lite pengar i sammanhanget, men ändå alla pengar som vi behövde. Ett par år senare köpte vi ut dem.

 

Om att kunna förändra

– På internationella branschkonferenser blir jag ofta uppmanad att uttala ”flygskam” på svenska, så att det blir korrekt uttalat, och för att belysa att diskussionen finns och är riktig. Här i Sverige och i Europa är frågan om hållbarhet stor, och börjar bli det också i USA; sedan Greta Thunberg kom över till USA finns frågan verkligen på agendan nu. Där ser vi en utmaning: vad kan vi göra? Och vi kan göra mycket, vi har en sådan stor påverkan på branschen. Det är spännande! Här i Europa är 90 procent av alla flygbolag och flygmäklare med i vårt system. Vi kan lansera lösningar som gör det enkelt för dem att klimatkompensera, som en första lösning, och att också reducera och optimera flygningar, så att planen som flyger är fullbokade. För oss är hållbarhet ett eget område där vi tänker bygga något gediget, eftersom vi faktiskt har möjlighet att påverka en hel bransch. Men det går också lite långsammare att bygga något gediget jämfört att “bara säga att man gör någonting”, mest i marknadsföringssyfte, men det du gör skapar ingen verklig skillnad. Vi finns på insidan, och därifrån kan vi påverka och förändra.

Avinode Startup Stories Chalmers Ventures 6

Om trion som hållit ihop 

– Niklas, Niklas och jag som en trio har varit komplett och hållit ihop i alla dessa år. Göran Lindahl som var vår ordförande i många år, sa det: “Jag har aldrig varit med om att tre kan hålla sams så länge. Ni tre tillsammans är en otroligt bra VD: en är kreativ, en är sälj-hungrig, och en är mer analytisk och strukturbyggande.” Därför har vi faktiskt roterat VD-posten under åren. Jag är den som är mer analytisk och produktfokuserad, vill ha struktur, medan Niklas Wennerholm är den som är mer kreativ och köper bolag. Och Niklas Berg är det sociala geniet, han är säljare ut i fingerspetsarna. Vi kan vara ute och segla i Karibien, och det känns som en öde ö. Och efter 10 minuter har Niklas hittat en fest, blivit inbjuden och man står med ett glas champagne – som man inte förväntar sig att det funnits något av. Så tillsammans får vi tre en extremt spännande dynamik. Och det är roligt att se hur vi börjat plocka upp varandras styrkor, hur det färgar av sig.

 

Om de 3 kontoren

– Idag är vi 105 anställda på tre kontor över världen: i Göteborg, Miami och i Portland, Oregon. I Miami har vi sälj, support och finance för Nord- och Sydamerika. Våra amerikanska utvecklare sitter i Portland. Och här i Göteborg har vi utvecklare, support, marketing, finance och sälj. Hur det kommer sig att vi finns just i dessa tre städer? Portland är enklast. 2010 kunde vi köpa vår amerikanska konkurrent, Charter X. De hade betydligt många fler utvecklare än säljare, medan vi tänkte tvärtom. När vi förvärvade dem hade de ett kontor med utvecklare i Portland, som vi fick på köpet, som redan kan branschen. Och vi finns i Miami, inte på grund av det sköna vädret, utan främst för att det “bara” är 6 timmars tidsskillnad mellan Europa och den amerikanska östkusten. Då kan du välja mellan New York och Miami, och hyrorna för boende och kontor dem emellan är enorm. Vi såg också Miami som brofäste mot nästa tillväxtmarknad för privatjets; Miami är för Sydamerika, vad New York är för Europa. Och så har vi huvudkontoret i Göteborg. Här är tech stort, och när vi rekryterar utvecklare konkurrerar vi med Spotify och Volvo. Det är en extremt internationell stad; våra 55 medarbetare här är en salig blandning av människor från Europa och utanför, från Asien, USA och Latinamerika; det är engelska dagarna igenom på kontoret. Vi har tittat på att öppna upp fler kontor, många frågar oss om Kina till exempel. Vi ser hur dock hur flexibiliteten saknas där, och hur marknaden har stagnerat. Det finns fortfarande fler privatjets i Kalifornien än i hela Asien.

Avinode Startup Stories Chalmers Ventures 1

Om de 3 bolagen

– Idag driver vi tre bolag under samma paraply: Avinode, som är bokningssystemet, Schedaero, som är schema-verktyget där operatörerna styr sin flotta och sina piloter, och Paynode, som är betalningslösningen, som ett Swish för vår bransch. Jag brukar beskriva dem tre som en familj. Det är lättast på engelska: “Avinode is the big sister, just about to finish college. Mature, have a good idea what she wants in life. And have a good path. Schedaero is the teenage brother, who is emptying the fridge, who consumes all the resources we have, and is growing incredible quickly. And Paynode is this baby brother or sister, the toddler who is just starting to try and walk. Constantly knocks down things. And while we have belief in where she/he will be, it’s just a lot of frustrating parenthood.” I snart 20 år nu har Avinode handlat om att jobba långsiktigt, justera och ta sig runt problem. Det gör att vi idag inte har någon konkurrent som gör allt vi gör, som är lika heltäckande. Ibland vore det lättare att faktiskt ha konkurrenter. När du seglar och tävlar, så är det skönt att veta hur du förhåller dig till de andra båtarna. Knappar de in eller drar ifrån? För oss är det ett öppet hav, där vi varken har någon bakom oss eller framför oss. Jag har inget emot det. Det är entreprenörskap för mig: att vara bekväm med att navigera i det okända, att kunna ta beslut utan ett perfekt underlag.

 

Om oro, stolthet och mättnad

– Om det är läskigt är bygga något så här högt och stort? Jag har känt så tidigare. Det finns ett TED-talk, där VD:n för Atlassian (Mike Cannon-Brookes) pratar om imposter syndrome, alltså rädslan för att någon ska komma och knacka honom på axeln och säga: ”Du vet egentligen inte vad du håller på med, vad har du för rätt att driva detta?” Den känslan har jag känt, många gånger. Men idag är jag inte orolig att det ska kollapsa. Idag är jag stolt. Det enda som ständigt oroar mig är tanken på Nokia. Tänk, de ägde världen 2007, och idag är det ingen som har en Nokia-telefon. Det påminner mig om att vi hela tiden måste röra oss framåt, aldrig luta oss tillbaka och vara mätta. Det är så vi har byggt Avinode från ingenting, med ovärderligt stöd från offentliga investerare i tidigt skede. Jag är stolt över att de fått tillbaka de investerade pengarna gång på gång på gång under de senaste 20 åren.

 

Webb / avinode.com

Text: Mattias Åkerberg

Foto: Paul Wennerholm