Vinnarna i SOLution har korats - Chalmers Ventures

Vinnarna i SOLution har korats

Efter ett helt dygns intensiv kreativ verkstad kring hållbara solenergilösningar gick 11 lag bestående av 41 tävlande från akademi, stad och näringsliv i mål.

Vinnare av Chalmers Ventures och Climate-KICs Greenhouse-pris med en prissumma om 5000 EUR gick till laget Solcellskollen som består av chalmeristerna Erik Wallnér, Eric Ahlberg och John Martinsson. Solcellskollens vinnande bidrag går ut på att erbjuda en webbaserad marknadsplats där husägare enkelt kan räkna ut hur lönsamt det är att sätta solceller på sitt tak samt få hjälp att få in offerter från olika rekommenderade installatörer.

Göteborg Energis Miljöfondpris om 25000 kr gick till chalmeristerna i lag PARC (Philip Sjöstrand, Cassandra Hellman, Rickard Zäther, Axel Karlsson). PARC avser att erbjuda en marknadsplats där  tex. personer som inte har tillgång till ett eget hustak för att sätta upp solceller kan hyra in sig på någon annans tak.

Vid sidan om dessa huvudpriser delades också fem mindre priser ut och bland dessa kan nämnas Göteborg Energis sommajobbspris som gick till chalmeristlaget SunK (Anton Lindegren, Elias Lind, Viktor Skoglund och Louise Hultén, i bild ovan) för deras lysande idé om ett utbildningspaket om nytta och värde med solenergi till mellanstadieelever.

– SOLution blev en fantastiskt inspirerande tävling som kännetecknades av en positiv öppen kamratanda, grymma bidrag och en känsla av att arrangörer och lag tillsammans lägger grunden till en årligen återkommande tävling om hållbara solenergilösningar. Förebilden som inspirerat oss har varit Dreamhack och det känns som att premiären slog så väl ut att vår vision om att ha ett fullfjädrat innovationsevent 2021 då Göteborg firar 400 år är inom räckhåll, säger Anette Myrheim, kommunikationsdirektör på Göteborg Energi.

–  Chalmers Ventures har byggt upp ett spännande kluster, #greenUps,  av nya start-up företag inom greentech-sektorn och vi letar hela tiden nya innovationer och entreprenörs talanger med kreativa idéer. Till våren kör vi tillsammans med Climate-KIC igång ett nytt utvecklingsprogram kallat Greenhouse helt inriktat på greentech entrepenörer. Vi är glada och peppade att kunna erbjuda den första platsen i detta program till  Solcellskollen vars idé kombinerar affärspotential med ett konkret bidrar till ett hållbart energisystem, säger Håkan Axelsson, ansvarig för #greenUps hos Chalmers Ventures.

Tillsammans med Business Region Göteborg, SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, Chalmers Ventures, Shift Design och Hållbar utveckling i Väst arrangerades mellan den 21-22/11 premiärutgåvan av innovationstävlingen SOLution i Göteborg Energis lokaler på Rantorget i Göteborg. 11 lag, bestående av 41 tävlande från akademi, stad och näringsliv, ägnade ett helt dygn åt att brottas med utmaningen att hitta på smarta hållbara lösningar som på bästa sätt leder till spridning av solenergi i samhället.

Tävlingen bestod av tre utmaningar som fokuserar på delningsekonomi och mikromarknader; integrering av solceller i samhället respektive informationsspridning om solenergiproduktion. Lagen valde en av utmaningarna och efter 24 timmar presenterades idéerna för en 6 personer stark jury med representanter från akademi, EU, näringsliv och Energimyndigheten.

Pressbilder från SOLution hämtar du här:

http://www.goteborgenergi.se/Om_oss/Pressrum/Bilder/solution

Mer om SOLution: https://solutiongoteborg.wordpress.com/

Följ oss på Facebook: https://www.facebook.com/events/1689356908059726/

För ytterligare information kontakta:

Anders Bersten
Kommunikationsansvarig FoU 
SMS: +46 (0)705 23 72 30
Växel: +46 (31) 62 60 00
E-post: anders.bersten@goteborgenergi.se
Göteborg Energi AB
Box 53, 401 20 GÖTEBORG