Vindkraftstillverkaren Vestas stärker samarbetet med Modvion - Chalmers Ventures

Vindkraftstillverkaren Vestas stärker samarbetet med Modvion

Danska Vestas, världsledande tillverkare av vindkraftsturbiner, stärker samarbetet med träteknologiföretaget Modvion genom en riktad nyemission.

– Samarbetet med Modvion har stor potential att påskynda energiomställningen och göra vindkraftindustrin ännu mer hållbar. Modvions torn väger mindre än traditionella torn och byggs i moduler, vilket passar väl in med Vestas fokus på modulärt byggande. Konstruktionen underlättar transporterna till logistiskt svåra platser och gör det enklare att bygga högre torn, vilket möjliggör lägre energikostnader, säger Bo Svoldgaard, innovations- och utvecklingschef på Vestas.

Vestas riskkapitalbolag Vestas Ventures gör ytterligare en investering i Modvion genom en riktad nyemission. Detta efter att Vestas i februari i år gjorde en första investering i Modvion. Vestas Ventures är turbintillverkarens riskkapitalbolag med syfte att öka takten i omställningen till hållbar energi, samhällets elektrifiering och Vestas tillväxt.

Modvion bygger vindkraftstorn i laminerat trä – naturens eget kolfiber – som är starkare än stål vid samma vikt. Tornen byggs i moduler som kan transporteras på allmänna vägar, vilket gör det enklare att bygga högre torn till en lägre kostnad. Den koldioxid som tas upp av träd när de växer lagras i trätornen vilket kraftigt minskar utsläppen från tillverkning av vindkraftstorn och möjliggör klimatneutral vindkraft.

– Vi är stolta och glada över möjligheten att hjälpa världens ledande turbintillverkare att både nå sina egna hållbarhetsmål och erbjuda sina kunder ännu klimatsmartare vindkraft. För att klara klimatkrisen behöver vi både mer förnybar el och hållbart byggande i trä, och vår teknologi möjliggör bägge, säger Otto Lundman, vd för Modvion.

Vestas har uttalat sitt intresse för att använda Modvions teknologi i sina produkter för att kunna erbjuda sina kunder ännu hållbarare energilösningar. Intentionen med den senaste investeringen är att snabbare få ut Modvions trätorn på marknaden och skala upp produktionstakten.

Sedan tidigare har Modvion tecknat avsiktsförklaringar med Vattenfall, Rabbalshede Kraft och Varberg Energi om vindkrafttorn i trä. Dessutom har Modvion ett samarbetsavtal med det globala energiföretaget Enel Green Power. Våren 2020 reste Modvion ett 30 meter högt trätorn i samarbete med Chalmers, som använder det i forskning tillsammans med Svenskt Vindkraftstekniskt Centrum.

Fakta vindkraftstorn i trä
Modvions vindkraftstorn byggs i laminerat trä – naturens eget kolfiber – som är starkare än stål vid samma vikt. De byggs i moduler som kan transporteras på allmänna vägar, vilket gör det enklare att bygga högre torn till en lägre kostnad. Den koldioxid som tas upp av träd när de växer lagras i trätornen vilket möjliggör klimatneutral vindkraft.

För frågor och svar om vindkraftstorn i trä, läs mer här.

För ytterligare information, kontakta gärna:
Otto Lundman, vd, Modvion, 0702-72 06 24, otto@modvion.com
Manita Dosanjh, kommunikationsexpert Vestas, +45 266 929 58, MTKDO@vestas.com

Pressbilder
Högupplösta pressbilder från Modvion finns här.

Om Modvion
Det svenska träteknologiföretaget Modvion utvecklar krävande konstruktioner i laminerat trä, naturens kolfiber, för storskaliga tillämpningar. Träkonstruktioner möjliggör radikala utsläppsminskningar genom att ersätta utsläppsintensiva material som stål och betong. Modvion har utvecklat vindkraftstorn som tack vare ett patenterat modulkoncept möjliggör sänkta tillverkningskostnader och effektivare transporter vid installationer av höga torn.

Verksamheten delfinansieras av Energimyndigheten, Västra Götalandsregionen och EU-programmet Horizon 2020 EIC Accelerator.

Om Vestas
Vestas levererar hållbara energilösningar över hela jorden och utvecklar, producerar, installerar och underhåller vindkraftturbiner både på land och till havs. Med installationer av vindkraftturbiner på över 136 GW i 84 länder har Vestas installerat mer vindkraft än någon annan. Tack vare industriledande kompetens och underhåll av mer än 117 GW vindkraftturbiner kan Vestas tolka data för att prognostisera och utnyttja vindenergi för att leverera ledande vindkraftlösningar. Tillsammans med sina kunder levererar Vestas drygt 29 000 anställda hållbara energilösningar för att skapa en bättre framtid.