Vindkraftstillverkaren Vestas investerar i svenska Modvion - Chalmers Ventures

Vindkraftstillverkaren Vestas investerar i svenska Modvion

Danska Vestas, världsledande tillverkare av vindkraftsturbiner, investerar i det svenska träteknologiföretaget Modvion. Syftet är att snabbare få ut Modvions torn på marknaden och komma igång med massproduktion. Vestas är intresserade av att inkludera Modvions vindkraftstorn i sina produktlinjer som ett led i arbetet mot att kunna erbjuda sina kunder mer hållbar vindkraft.

– Samarbetet med Modvion har stor potential att påskynda energiomställningen och öka Vestas hållbarhetsprestanda. Modvions torn väger mindre än traditionella torn, vilket i kombination med att de passar in i Vestas modulära produktarkitektur, kan underlätta transporterna till logistiskt svåra platser. Konstruktionen gör det även enklare att bygga högre torn, vilket sänker kostnaden för att producera el, säger Bo Svoldgaard, innovations- och utvecklingschef på Vestas.

Vestas har tidigare investerat i Northvolt, men investeringen i Modvion är den första från Vestas Ventures, som bildades i november 2020. Vestas Ventures är turbintillverkarens riskkapitalbolag, med syftet att öka takten i omställningen till hållbar energi, samhällets elektrifiering och Vestas tillväxt.

Modvions vindkraftstorn är starkare än stål vid samma vikt och medför radikala sänkningar av koldioxidutsläpp vid produktionen i jämförelse med traditionella vindkraftstorn. Tornen byggs i moduler, vilket möjliggör högre torn och ökad elproduktion till en lägre kostnad.

– Vi är stolta och glada över att Vestas satsar på oss och för möjligheten att hjälpa världens ledande tillverkare av vindkraftsturbiner att nå sina ambitiösa hållbarhetsmål. För att klara klimatkrisen behöver vi både mer förnybar el och hållbart byggande i trä. Vår teknologi möjliggör bägge, säger Otto Lundman, vd för Modvion.

I samband med investeringen har Vestas uttalat sitt intresse för att använda Modvions teknologi i sina produkter för att kunna erbjuda sina kunder ännu hållbarare energilösningar. Intentionen från Vestas är att snabbare får ut Modvions trätorn på marknaden och skala upp produktionstakten. Modvion kommer inom kort att starta kommersiell produktion av trätorn och planerar samtidigt för sin första massproduktionsfabrik.

Sedan tidigare har Modvion tecknat avsiktsförklaringar med Vattenfall, Rabbalshede Kraft och Varberg Energi om vindkrafttorn i trä. Våren 2020 reste Modvion sitt första trätorn, på Björkö utanför Göteborg. Tornet är 30 meter högt och restes i samarbete med Chalmers tekniska högskola, som använder det i forskning tillsammans med Svenskt Vindkraftstekniskt Centrum.

Fakta vindkraftstorn i trä
Modvions vindkraftstorn byggs i laminerat trä – naturens eget kolfiber – som är starkare än stål vid samma vikt. De byggs i moduler som kan transporteras på allmänna vägar, vilket gör det enklare att bygga högre torn till en lägre kostnad. Den koldioxid som tas upp av träd när de växer lagras i trätornen vilket möjliggör klimatneutral vindkraft.

För frågor och svar om vindkraftstorn i trä, läs mer här.

För ytterligare information, kontakta gärna:
Otto Lundman, vd, Modvion, 0702-72 06 24, otto@modvion.com

Manita Dosanjh, kommunikationsexpert Vestas, +45 266 929 58, MTKDO@vestas.com

Pressbilder
Högupplösta pressbilder från Modvion finns här.

Om Modvion
Det svenska träteknologiföretaget Modvion utvecklar krävande konstruktioner i laminerat trä, naturens kolfiber, för storskaliga tillämpningar. Träkonstruktioner möjliggör radikala utsläppsminskningar genom att ersätta utsläppsintensiva material som stål och betong. Modvion har utvecklat vindkraftstorn som tack vare ett patenterat modulkoncept möjliggör sänkta tillverkningskostnader och effektivare transporter vid installationer av höga torn.
Verksamheten delfinansieras av Energimyndigheten, Västra Götalandsregionen och EU-programmet Horizon 2020 EIC Accelerator.

Om Vestas

Vestas levererar hållbara energilösningar över hela jorden och utvecklar, producerar, installerar och underhåller vindkraftturbiner både på land och till havs. Med installationer av vindkraftturbiner på över 132 GW i 82 länder har Vestas installerat mer vindkraft än någon annan. Tack vare industriledande kompetens och underhåll av mer än 117 GW vindkraftturbiner kan Vestas tolka data för att prognostisera och utnyttja vindenergi för att leverera ledande vindkraftlösningar. Tillsammans med sina kunder levererar Vestas drygt 29 000 anställda hållbara energilösningar för att skapa en bättre framtid.