Varberg Energi och Modvion i samarbete för nästa generations vindkraft - Chalmers Ventures

Varberg Energi och Modvion i samarbete för nästa generations vindkraft

Pressmeddelande 23 okt 2019:

Världens högsta träkonstruktion och mest miljövänliga vindkraftsenergi kan bli resultatet av den avsiktsförklaring som tecknats mellan Varberg Energi och Modvion. Varberg Energi avser köpa Modvions första torn i kommersiell skala, ett 150 m högt vindkraftverk med ett 110 m högt, modulärt torn i laminerat trä.

– Varberg Energi har varit pionjärer inom såväl vindkraft som solkraft. Hållbarhet och nytänkande är viktigt för oss, självklart vill vi bidra till marknadsdemonstrationen av Modvions modulära torn i förnyelsebart laminerat trä. Modvions torn möjliggör byggandet av kostnadseffektiva höga vindkraftverk – en nyckel för ett koldioxidneutralt energisystem, säger Björn Sjöström, VD för Varberg Energi AB.

– Stål och betong är bra material på rätt plats, men laminerat trä ger våra torn samma styrka med lägre vikt. Modulära Modviontorn möjliggör logistiken för betydligt högre vindkraftverk och materialet lagrar koldioxid nog för att göra vindkraft klimatpositivt från start. Vi är stolta över samarbetet med Varberg Energi som många gånger tidigare visat ledarskap mot framtidens energisystem, säger Otto Lundman, VD för Modvion AB.

Bild: Team Modvion

Företagen inledde samarbetet under sommaren 2019 och vindkraftverket beräknas resas tidigast 2021.

Modvion utvecklar krävande konstruktioner i laminerat trä, naturens kolfiber för storskalig konstruktion. Det möjliggör radikala utsläppsminskningar för byggnation genom att ersätta utsläppsintensiva material som stål och betong. Modvion möjliggör kostnadssänkning för vindenergi genom modulära vindkraftstorn i laminerat trä. Modulariteten möjliggör högre kraftverk, materialet ger stor viktreduktion och nollutsläpp. Modvion grundades 2016 och är en del av Chalmers Ventures.

Varberg Energi är en energi- och IT-koncern som ägs av Varbergs kommun genom Varbergs Stadshus AB. Vi är idag drygt 115 anställda och omsätter årligen drygt 800 miljoner. Varberg Energi vill vara en del av lösningen av framtidens energi- och IT-utmaningar. Vi arbetar för en kreativare vardag och långsiktiga förbättringar för våra kunder. Vår omtanke om miljön speglas i allt vi gör. Fjärrvärmen vi producerar kommer från restvärme och biobränsle. Vi investerar i egna halländska vind-, vatten och solkraftverk och den el vi säljer under namnet VIVA är helt förnybar. Vi erbjuder smarta energitjänster för ett hållbart samhälle och vi bygger stadsnät via fiber med full kraft. Vi är också som enda energibolaget i Sverige verifierade enligt ISO26000, standard för social hållbarhet. Sedan många år är vi klimatpositiva och kommer att vara helt fossilfria 2021.

Ytterligare information kan lämnas av:

Björn Sjöström, Varberg Energi AB, 0340-62 88 60, bjorn.sjostrom@varbergenergi.se

Otto Lundman, Modvion AB, 0702-720624, otto@modvion.com

——————
Modvion är ett portföljbolag till Chalmers Ventures