Rösta fram Sveriges viktiaste kvinnliga grundare på Di Digital Female Founders! - Chalmers Ventures

Rösta fram Sveriges viktiaste kvinnliga grundare på Di Digital Female Founders!

För fjärde året i rad listar Di Digital tunga profiler och nya uppstickare bland kvinnorna i techbranschen. Bland de 20 nominerade finner vi inte färre än sju (7) grundare till bolag från Chalmers Ventures portfölj!

är Di Digital listar sina nominerade kandidater tittar man på entreprenörer som på olika sätt har haft en positiv inverkan på det digitala näringslivet. För att få en spridning har dem tittat på olika områden inom tech- och startupscenen, och blandat veteraner med bubblare.

Bland de nominerade kan man hitta mer erfarna entreprenörer till personer lite tidigare i sin entreprenöriella karriär. Från bolag kopplade till Chalmers Ventures hittar vi 7 nominerade kandidater – alla inom olika sektorer.

Läs nomineringarna nedan och rösta sedan här. 

Nomineringstext från Di Digital Female Founders (utan inbördes ordning)

Kristina Lagerstedt, Medgrundare 1928Diagnostics

DiDigitals nominering: Cancerforskaren Kristina Lagerstedt, 42, jobbade tidigare med barn som drabbats av leukemi. Tillsammans med medgrundaren Susanne Staaf har hon startat det Göteborgsbaserade bolaget 1928 Diagnostics, och för en kamp mot antibiotikaresistenta bakterier. De har utvecklat en mjukvara som, tillsammans med befintlig teknik på sjukhusen, kan analysera antibiotikaresistenta bakterier närmare.

Sustanne Staaf, Medgrundare 1928Diagnostics

Susanne Staaf, 45, har 15 års erfarenhet från läkemedelsindustrin innan hon gick vidare och startade 1929 Diagnostics. Tillsammans med medgrundaren Kristina Lagerstedt och deras team vill hon bidra till att lösa problemet med antibiotikaresistens, som är ett av världens största hot mot människors hälsa. Sjukvården kan till exempel använda mjukvaran för att analysera hur bakterierna sprids och vad man kan göra för att stoppa spridningen. 2018 utsågs 1928 Diagnostics till en av World Economic Forums ”Technology Pioneers” och bolaget jobbar med partners både i Europa och USA. Grundarna har tagit in totalt 43 miljoner kronor från privata investerare för att rulla ut tjänsten på fler marknader, och lanserade i USA i slutet av förra året.

Isabella Palmgren, Medgrundare Mimbly

Isabella Palmgren, 27, har medgrundat Göteborgsbaserade Mimbly – vattenåtervinningsbolaget som vann 2018 års upplaga av Di Digitals pitchtävling på eventet Female Founders. Hennes lösning Mimbox kan kopplas på tvättmaskiner av alla märken och återvinna tvättvatten. 2018 var hon med i Ikeas acceleratorprogram i Älmhult, där Mimbly blev utvalt som ett av tio bolag bland 1 300 sökanden. I september i år fick Mimbly 19 miljoner kronor i bidrag från EU:s fond för gröna innovationer. Mimbly är på väg ut med en pilot för sin produkt. 22 kunder, däribland Coor Facility management, Lundbergs och Stena fastigheter ingår, ska ha skrivit upp sig enligt bolaget. Tillsammans ska kunderna representera över 11 000 tvättstugor.

Mai Thai, Medgrundare Sigmastocks

Mai Thai, 33, har tillsammans med Nanna Stranne och Carl Lindberg grundat det Göteborgsbaserade fintechbolaget Sigmastocks. De startade sin entreprenörsresa tillsammans när de gjorde sitt exjobb under Industriell ekonomi-utbildningen på Chalmers i Göteborg. Spartjänsten lanserades 2014 och utmanar traditionella fondförvaltare genom att pressa avgifterna för sparande i aktier och fonder. Tjänsten har lockat till sig tusentals sparare till tjänsten, men har nu valt att ställa om till en ny automatisk robotspartjänst i samarbete med FPJ, ett bolag som som erbjuder mer traditionell investeringsrådgivning och portföljförvaltning. Även om den gamla tjänsten kommer att finnas kvar. I början av året tog bolaget in 14 miljoner kronor från nya investerare som Beijer Ventures och Räntehuset, men även från befintliga investerare.

Nanna Stranne, Medgrundare Sigmastocks

Nanna Stranne, 34, är tillsammans med Mai Thai och Carl Lindberg medgrundare till sparverktyget Stigmastocks. De startade sin entreprenörsresa tillsammans när de gjorde sitt exjobb under Industriell ekonomi-utbildningen på Chalmers i Göteborg. Spartjänsten lanserades 2014 och utmanar traditionella fondförvaltare genom att pressa avgifterna för sparande i aktier och fonder. Tjänsten har lockat till sig tusentals sparare till tjänsten, men har nu valt att ställa om till en ny automatisk robotspartjänst i samarbete med FPJ, ett bolag som som erbjuder mer traditionell investeringsrådgivning och portföljförvaltning. Även om den gamla tjänsten kommer att finnas kvar. I början av året tog bolaget in 14 miljoner kronor från nya investerare som Beijer Ventures och Räntehuset, men även från befintliga investerare.

Emma Woxlin, Medgrundare Epishine

Emma Woxlin, 29, är medgrundare av solcellsbolaget Epishine som startades 2016 och har sin bas i Linköping. Bolaget vill med sina pyttesmå solceller ersätta batterier i produkter som brandvarnare, larmsensorer och elektriska småprylar. I stället för att använda solljus för att producera el kan Epishines solceller utnyttja ljus från inomhuslampor för att försörja trådlösa produkter med ström. Solcellerna är ett resultat av över 25 års forskning är tillverkade av återvinningsbar plast istället för metall, vilket också håller nere priset. Bolaget tog 2018 in 11,3 miljoner kronor från bland andra Almi Invest, har fått ett bidrag motsvarande 24 miljoner kronor från EU-kommissionen och fick i år in 30 miljoner kronor Beijer-familjen genom deras bolag Beijer Ventures, tillsammans med näringslivsveteranen Vigo Carlund som var vd för Kinnevik mellan 1999 och 2006. Just nu bedriver Epishine pilotprojekt med bland andra Ica, men planerar för en kommersiell lansering inom kort.

Sofie Allert, Medgrundare Swedish Algae Factory

Sofie Allert, 30, medgrundade Swedish Algae Factory 2014 tillsammans med forskaren Angela Wulff, vars forskning ligger till grund för odlingen av kiselalger som både kan hjälpa solpaneler att fånga upp ljus och användas av människor som UV-skydd. Produkten riktar sig mot hudvårds- och solenergiindustrin och kiselalgerna som bolaget använder sig av växer naturligt på botten av svenska hav och sjöar. Swedish Algae Factory vann Di Digitals Startup Tour 2018. Bolaget har tidigare tagit in riskkapital från Almi Invest och Chalmers Ventures samt fått bidrag från EU och Energimyndigheten. Dessutom har Walerud Ventures, som drivs av bland annat affärsängeln Jane Walerud, investerat. I mars i år fick man in 53 miljoner kronor från bland andra Chalmers Ventures och nederländska Aqua-Spark, som är ett investmentbolag som riktar in sig på just hållbart vattenbruk, för att kunna växla upp produktionen.

2018 års vinnare: Anna Urombi från Addtruly

På Chalmers Ventures glömmer vi inte att 2018 års vinnare också kom från familjen! Då lyckades Anna Urombi, grundare av Addtruly inte bara knipa en nominering utav blev utsedd till hela tävlingens vinnare. Läs mer om den vinsten här. 

——————————–

Mer info kommer snart. Glöm inte att rösta här!