RadChats banbrytande lösning – eliminerar radarstörning och ökar trafiksäkerheten - Chalmers Ventures
RadChat-Chalmers-Ventures

RadChats banbrytande lösning – eliminerar radarstörning och ökar trafiksäkerheten

Pressrelease från RadChat – ett av Chalmers Ventures portföljbolag

Läs på MyNewsdesk

Det forskningstunga startupbolaget RadChat revolutionerar säkerheten på bilvägarna. Med avstamp i forsknings- och entreprenörsprogram på Chalmers har RadChat tagit fram den första och enda lösningen som proaktivt eliminerar radarstörning. Med ett redan utbrett intresse från fordonsindustrin förbereder sig RadChat på ingång i såväl MobilityXlab som Plug and Play Ventures i Silicon Valley.

Göteborgsbolaget RadChat, vars startupresa började som ett samarbete mellan ett drivet forskarteam, Chalmers Ventures och Chalmers School of entrepreneurship, har utvecklat en lösning som proaktivt raderar radarstörningar, förbättrar radarfunktioner och skapar nya möjligheter inom datadelning.

Löser trafiksäkerhet för självkörande fordon
I fordonssektorn, och i utvecklingen av autonoma fordon, finns det stora utmaningar när det kommer till säkerhet i trafiken. Detta på grund av att både radarsignaler och trådlös kommunikation är mottagliga för störningar. Ett problem som RadChat löser genom en metod för kommunikation via radar. Metoden innebär ett nytt sätt att överföra data till ett riktat mål med låg latens och på ett kostnadseffektivt sätt.

-Varje år ökar mängden sensorer i trafiken, både i bilar och på vägarna. Om radarn eller kommunikationssignalerna mellan sensorerna störs kan det få hemska konsekvenser. Till exempel kan det innebära att en bil bromsar utan anledning eller att bilen till och med missar att upptäcka närliggande objekt. Radarstörningar blir ett större och större problem. Något som vi löser genom att proaktivt eliminera radarstörningar genom ett protokoll som på ett smart sätt schemalägger när radarsensorer används så att de inte stör varandra, säger Lukas Crisp, RadChat.

-RadChat kombinerar radar- och kommunikationsteknik, en metod som bara kommer att bli mer betydande ju längre vi kommer i utvecklingen av autonoma fordon. Förutom att öka säkerheten i trafiken medföljer andra värden som innebär större bekvämligheter för alla bilförare, säger Ana Popescu, affärscoach på Chalmers Ventures.

Från Chalmers Ventures till Silicon Valley
Behovet av RadChats innovation är uppenbart. Lösningen, som är utvecklad av Canan Aydogdu, Henk Wymeersch och Simon Zhongxia, är ensam av sitt slag. Och intresset hittills har varit enormt. RadChat som är ett portföljbolag hos Chalmers Ventures letar sig vidare ut mot globala sammanhang.

-Det är såklart väldigt spännande och roligt att det är så mycket som händer. Vi är antagna som en av tolv startups från hela världen till MobilityXlab. Där vi får möjligheten att jobba nära några av de största aktörerna inom mobilitetsbranschen. Vi har även blivit antagna, som ett av tjugo bolag, till Plug and Play Ventures i Silicon Valley, berättar Lukas Crisp.

-RadChats teknik är spännande, rätt i tiden och högst relevant. De har en bra och lovande marknad framför sig. Teamet bakom RadChat är vassa och det ska bli väldigt kul att se hur långt de kan komma med rätt resurser och partners, säger Ana Popescu.

 

Kontaktuppgifter
Lukas Crisp  |  +46 707 13 34 07  |  lukas@radchat.tech