Göteborgsbolaget Mimbly lanserar sin första hållbara tvättlösning - har redan sålt över 100 enheter. - Chalmers Ventures

Göteborgsbolaget Mimbly lanserar sin första hållbara tvättlösning – har redan sålt över 100 enheter.

Cleantechföretaget Mimbly från Göteborg lanserar nu sin första hållbara tvättprodukt på den svenska marknaden. Mimboxen, som innovation heter, är en tilläggsenhet som sparar vatten, fångar upp mikroplast och minskar CO2-utsläpp under tvättprocessen.

Med 29 befintliga kunder i Sverige har de sålt över 110 enheter. Kundlista sträcker sig från lokala Göteborgsaktörer som Familjebostäder och Bostadsbolaget, till Uppsala Hem och SKB i Stockholm. De har även ett starkt partnerskap med Coor Facility management som är Nordens största facility management-företag.

“Jag är så otroligt stolt över att vi kommit så här långt. Det har tagit flera år från idé, till prototyper, och nu en produkt som skall börja att installeras ute hos kund”, säger bolagets VD och medgrundare, Isabella Palmgren.

I linje med företagets hållbarhetsinrikting har Mimbly att producera lokalt, tillsammans med produktionsanläggningen Prodma i Mariestad.

Erbjuder en renare framtid för professionell tvätt

Mimblys uppdrag är att omvärdera vårt sätt att använda vatten genom att förse människor och företag med de mest användarvänliga lösningarna – allt för att spara naturresurser och minska mikroplastföroreningar från vardagstvätt.

Mimbly vill hjälpa bostadsbolag och städföretag att göra sina tvättstugor mer hållbara. Med Mimboxen gör dem det möjligt för bostadsbolag att nå sina hållbarhetsmål och minska sin vattenanvändning.

Mimboxen designades med cirkularitet i åtanke och eftersom den är en tilläggslösning kan kunder ge sina tvättstugor en hållbar uppgradering. Mimbly har samarbetat med kunder sedan starten och har varit en del av HSB living lab för att testa lösningen i en verklig miljö. De har gjort kommersiella piloter med kunder under de senaste 3 åren och har en 100% konverteringsgrad till kunderna av den färdiga produkten.

“Efter att ha jobbat med att utveckla Mimboxen från att det bara var en idé på ett papper känns det väldigt kul att den är redo för marknaden! Att den kommer att bidra till en positiv miljöomställning gör att det känns ännu bättre”, säger Emil Vestman, Produktutvecklingschef och medgrundare.

Vill omvärdera hur vi använder vatten

Med Mimboxen strävar de efter att möjliggöra optimal användning av vatten i tvättutrymmet samtidigt som de reducerar mängden mikroplaster som sköljs ut i våra vatten.

Globalt ökar vår vattenförbrukning medan färskvatten överanvänds, missköts och slösas bort. Tvätt står för cirka 25 % av vattenförbrukningen i hushållen i Europa. Varje gång vi tvättar syntetiska kläder eller textilier frigörs miljontals mikroplastfibrer från våra tvättmaskiner ut till vattendrag och hav. Dessa fibrer står för cirka 35 % av den primära mikroplasten i våra hav. Aktuella bevis om mikroplasternas skadliga effekter på miljön och levande varelser är minst sagt alarmerande.

Med hjälp av Mimboxens patenterade vattenåtervinningsteknik, kan den spara vatten utan att ändra tvättkvaliteten. Dessutom mikroplastföroreningar genom att fånga upp och ta bort mikroplastfibrer med sin filterteknik. En bonus med Mimbox är att den också hjälper till att minska CO2-utsläppen i denna process, genom att återvinna redan uppvärmt vatten.

Ett göteborgsbolag med profilerad VD

Mimbly grundades 2017 i frågeställningen: “Behöver vi verkligen dricksvatten för att tvätta våra kläder?” Efter otaliga timmar av test och itereration fann de att svaret är nej. Därifrån föddes Mimboxen.

Efter år av produktutveckling är Mimbly nu i en tillväxtfas som innebär utrullning av produkten och utökning av teamet. Bland annat har Steffan Ytteborn från CAKE tagit plats i Mimblys styrelse.

Isabella Palmgren, Mimblys VD och medgrundare har genom åren rönt stora framgångar inom den europeiska teknikscenen. Nämnvärda vinster under 2021 är hennes plats på “Forbes 30 Under 30”- lista för social hållbarhet, vinsten av det prestigefyllda “Postcode Lottery Green Challenge” och priset för “Årets nybyggare” från H.M Carl XVI Gustaf. Nyligen utsågs Mimbly för andra året i till en av 33 bästa tech startups i Sverige av Ny Teknik.

Releasedatum för denna nyhet är 9 november.

Kontakt:

pr@mimbly.se
Natalie Waller: +46 76-324 60 17