Chalmers Ventures investerar i cancerdiagnostikbolaget Elypta - Chalmers Ventures

Chalmers Ventures investerar i cancerdiagnostikbolaget Elypta

Chalmers Ventures följdinvesterar i portföljbolaget Elypta som stänger en finansieringsrunda för att nå viktiga milstenar i sin utveckling. Elypta utvecklar unik teknik för att upptäcka cancer baserat på biomarkörer från människans metabolism, vilket möjliggör upptäckt av cancern i ett tidigt skede. I rundan går Bonnier Ventures in som nya delägare och lead investor.

– Vi ser en stark utveckling hos Elypta, säger Pontus Ottosson, Head of Investments på Chalmers Ventures. Elypta har en unik potential att utveckla teknik för tidig upptäckt av cancer, vilket i så fall kommer att minska dödligheten i cancer. För oss är detta en viktig impact-investering för att bidra till en bättre cancervård. Därför är det både roligt och viktigt att se att nyckelinvesterare följer med, och att Bonnier Ventures väljer att gå in. Vi ser fram mot följa utvecklingen av Elyptas teknologi och affär.

Elyptas multicancertest har potential att upptäcka fler fall av cancer i de allra tidigaste stadierna, vilket gör behandlingen mer effektiv, mindre kostsam samt har minskar dödligheten i sjukdomen.

– Elyptas blod- och urinprovsteknik är baserad på biomarkörer från människans metabolism. Tekniken kan möjliggöra tidig upptäckt och mer frekvent uppföljning av cancer. En teknik och ett test som Elypta är först i världen med, säger Karl Bergman, vd på Elypta.

Bygger på forskning från Chalmers

Elyptas teknologi bygger på forskning från Chalmers. En forskningsidé som sedan kommersialiserades genom Chalmers Ventures.

– Det började med att Francesco Gatto gjorde sin doktorsavhandling i Jens Nielsens Chalmers-labb, som har fokus på metabolism och systembiologi, säger Karl Bergman. Vi bildade Elypta 2017 genom Chalmers Ventures Tech Transfer track där Chalmers Ventures hjälper forskare att kommersialisera sin forskning.

Investeringarna kommer användas för att förbättra blod- och urintesterna genom utveckling och validering. Målet är tidigare upptäckt av återfall inom njurcancer och samt ytterligare förfina Elyptas multicancertest.

I rundan som leddes av Bonnier Ventures, deltog även ägare som Navigare Ventures, Norrsken VC, Industrifonden, Ility, Hillclimber, Nina Capital, och Chalmers Ventures med flera.

För mer information kontakta:

Karl Bergman, vd Elypta karl.bergman@elypta.com +46 73 262 53 33.

Pontus Ottosson, Head of Investments pontus@chalmersventures.com +46 (0) 705 35 93 34