Amferia och Eneryield storvinnare på Sverigefinalen av Venture Cup! - Chalmers Ventures

Amferia och Eneryield storvinnare på Sverigefinalen av Venture Cup!

När vinnarna korades under Sverigefinalen i Venture Cup tog både Amferia och Eneryield plats på prispallen. Inte nog med att Amferia vann det mest ärofyllda priset, Startup of the Year, tog bolaget likaså hem priskategorierna Game Changer och Student Superstart!

Venture Cup är tävlingen för morgondagens entreprenörer som kopplar ihop experter från näringslivet med framtidens entreprenörer och erbjuder en process för alla som bär på en idé. Venture Cup erbjuder inspiration, utbildning, handledning samt möjligheten till att skapa sig ett gediget nätverk. Venture Cup grundades 1998 på initiativ av McKinsey & Company i samarbete med Chalmers Universitet, Göteborgs Universitet och Innovationsbron. Idag stöds organisationen av Sveriges alla stora universitet och drivs i partnerskap med den privata och offentliga sektorn. Sedan starten 1998 har mer än 15 000 affärsidéer tävlat och cirka 30 procent av idéerna har blivit affärer.

Närmare 500 personer från Sveriges entreprenörskapsnätverk var på plats för att ta tempen på årets finalister och få en inblick i framtidens affärsidéer.

När finalen gick av stapeln i måndags presenterade finalisterna banbrytande lösningar på utmaningar inom olika branscher. Amferia lyckades allra bäst och tog inte bara hem det prestigefyllda priset ‘Startup of the Year’ utan också priskategorierna ‘Game Changer’ liksom ‘Student Startup’. Problemet som Amferia grundar sin lösning på är den ökande antibiotikaresistensen och att enkla hudinfektioner kan vara dödliga.

– We dream of becoming a symbol in the fight against antibiotic resistance and predict that in the future we have developed and can offer a portfolio of healthcare teachnologies, säger Saba Atefyekta, en av grundarna av Amferia, till Venture Cup efter vinsten.

Övriga medlemmar i teamet bakom affärsidén är Anand Rajasekharan, Martin Andersson och Edvin Blomstrand. Tillsammans har de utvecklat ett plåster som förhindrar uppkomsten av infektioner i sår. Plåstret är aktivt mot alla typer av bakterier inklusive de som är resistenta mot antibiotika. Målet är att minska antalet infektioner generellt samtidigt som användandet av antibiotika kan minskas.

Juryns motivering till Årets Startup of the Year, Amferia lyder:
Genom att utmana monopolet med en bättre lösning för både människa och miljö adresserar teamet ett högaktuellt problem. Med stor relevans för hela mänskligheten och en enorm potential så ser juryn att detta kan komma att bli en betydande innovation.

Övriga vinnare i årets upplaga av Sverigefinalen

Under kvällen delades det ut ytterligare fem priskategorier och ett av dem var Impact Maker som Eneryield tog hem. Juryns motivering lyder:

Priset går till bolaget som med sin breda kompetens och ett starkt team har stor potential att göra en viktig och hållbar påverkan på miljön. Med sina innovativa algoritmer tacklar de ett tidigare förbisett problem som kan resultera i sparade resurser på en global skala. Tillsammans skapar det en stor impact och en enorm besparing såväl för vår miljö som ekonomiskt. Att något med en så god miljöpåverkan även höjer kvaliteten för slutprodukten är en välkommen bonus.

——————
Eneryield & Amferia ingår i Chalmers Venture’s Acceleratorprogram.