Alpha Therapy Solutions, Oterlu Ai och Lucero Bio - vinnare i Venture Cups Regionfinal! - Chalmers Ventures

Alpha Therapy Solutions, Oterlu Ai och Lucero Bio – vinnare i Venture Cups Regionfinal!

Foto: Emmy Jonsson

Utdrag från Venture Cup Pressrelease 2020-05-12 (läs hela här):

Under måndagen livesändes Venture Cup Västs årliga Regionfinal digitalt för första gången någonsin. Vinnarna korades och tilldelades regionens sex priser, Best Traction, Impact Maker, Game Changer, Beyond Academic, JCE Accelerator Award och We app Startup Boost, varav tre av de vinnande bolagen också direktkvalificerade sig till Sverigefinalen i höst.

Med interaktion och delaktighet inför och under Regionfinalen genom ett system i Messenger av bolaget Zlingit, skapade Venture Cup förutsättningar för deltagarna att nätverka och fira deltagarna i vanlig ordning på den årliga Regionfinalen.

– Den digitala hanteringen av Venture Cups processer är en naturlig del av vår verksamhet redan sedan tidigare. Det blev i rådande situation nödvändigt men också spännande att digitalisera våra evenemang och skapa en värdefull upplevelse för våra entreprenörer och partners i samband med årets digitala regionfinal, säger Alexandra Björk, VD på Venture Cup.

Inspiration stod duon Camilla Lundin & Vendela Lilliestråle för, grundare av Qalora Capital, där de hjälper startups med investering genom deras internationella nätverk av investerare. Kvällens moderator Åsa Sandberg inspirerade som är en stark profil i hållbarhetssverige och Sverigechef för Too Good To Go.

Bland årets vinnare finner vi samhällsnytta och potentialen att skala upp globalt vara framgångsreceptet där Alpha therapy solutions, som uppfyller dem båda, tog hem priserna Impact Maker och Game Changer. Juryn ser potential för bolaget att förändra en hel bransch. Med deras trovärdiga lösning som kan utvecklas till fler användningsområden tacklar teamet ett av de största hoten mot vår globala folkhälsa.

Best Traction gick till loop-it som genom sitt cirkulära pantsystem av engångsmuggar på caféer och restauranger siktar på att eliminera engångsartiklar. Juryn imponerades av att de redan etablerat kontakt med flertalet kunder och verifierat sitt koncept.

Priserna Beyond Academic och JCE Accelerator Award gick till bolaget Oterlu Ai. Teamet läser på Chalmers tekniska högskola och har med hjälp av Ai tagit fram en lösning som ska filtrera och kontrollera näthat på digitala plattformar. Jurygrupperna menar att de tar sig an en högaktuell utmaning som på ett intelligent sätt skapar trygghet i en digital miljö samtidigt som teamet besitter spetskompetens inom området och har goda förutsättningar att lyckas.

We app Startup Boost som är nytt för i år tilldelades bolaget BeeFarm med en idé som juryn ser ett starkt behov av. Deras lösning kan göra skillnad globalt men på en lokal nivå vilket de anser kommer bidra till positiva miljöeffekter och en ökad biologisk mångfald.

De regionala vinnarna av priserna Best Traction, Impact Maker, Game Changer och Beyond Academic tävlar mot varandra under Sverigefinalen i höst om bland annat den prestigefulla titeln Startup of the Year.

Här är samtliga vinnare i STARTUP 2019, region Väst:

Alpha Therapy Solutions – vinnare av priserna Impact Maker & Game Changer

– Alpha Therapy Solutions ämnar bli ett världsledande bolag inom riktad alfastrålning och astatinerade läkemedel. Bolaget vill bidra till framtagandet av flera läkemedel mot olika diagnoser av spridd cancer,och ser även möjligheten att tillämpa vår teknologi för andra diagnoser t.ex. antibiotikaresistenta bakterieinfektioner. Bolaget ser stora möjligheter att kunna växa verksamheten och bidra med många arbetstillfällen i Göteborg och Sverige, säger medgrundare och VD på Alpha Therapy Solutions, Milton Lönnroth.

Läs mer om Alpha Therapy Solutions

Oterlu Ai – vinnare av priserna Beyond Acedemic & JCE Accelerator Award

– Vi tror att vi har lyckat kombinera samhällsnytta med ett finansiellt incitament för företag att använda sig av vår tjänst. Genom att skydda sina användare från näthat kan till exempel en spelplattform se till att flera spelare stannar på plattformen. Vi har också byggt vår tjänst enbart med AI vilket visar på hur mycket nytta vi kan göra i samhället med den senaste teknologin, säger Alexander Gee, VD och grundare på Oterlu Ai.

Läs mer om Oterlu Ai

Lucero – vinnare av Publikens pris

Luceros mål är att skapa en precis metod för analys av celler på en encellsnivå som använder sig av optiska pincetter, mikrofluidik och maskininlärning. Med ett fokus på tillgänglighet och automation så planerar dem att ge biologer världen över nya möjligheter för forskning.

Läs mer om Lucero Bio


Övriga vinnare

BeeFarm – vinnare av priset We app Startup Boost

loop-it – vinnare av priset Best Traction


Vi vill även rikta ett stort grattis Vividye, Potato Plastic och Wavi – som alla var nominerade i årets upplaga av Venture Cup 2020!