Karin Markides innovationspris går till Maria Lindqvist, medgrundare av Monivent - Chalmers Ventures

Karin Markides innovationspris går till Maria Lindqvist, medgrundare av Monivent

Pressmeddelande från Chalmers 2020-09-23:

Prisad produkt hjälper nyfödda med andningsproblem

​Ett viktigt och enkelt hjälpmedel i en livsavgörande situation – Maria Lindqvist tilldelas Karin Markides innovationspris, för sin del i utvecklingen av en unik produkt för andningshjälp till nyfödda.

​Maria Lindqvist beskriver det som ”jättehäftigt och stort” att få priset, som i år delas ut för femte och sista gången.

– Jag blev helt ställd när Karin Markides ringde för att berätta det. Jag är stolt och hedrad över att bli tilldelad ett så ärofyllt pris, och att det är sista gången det delas ut gör det ännu mer speciellt.
Underlättar vård av nyfödda som behöver andningshjälp
Maria Lindqvist får priset för sitt arbete med företaget Monivent (alumniföretag till Chalmers Ventures) – där hon också är medgrundare – som har utvecklat en produkt för andningshjälp till nyfödda. Det hela började 2012, då hon via Entreprenörsprogrammet på Chalmers tillsammans med sin grupp kom i kontakt med externa idépartners.
– Jag var inne på spåret med bioteknik, life science och liknande och ville vara i medicinbranschen. För mig är det viktigt att få jobba med något som känns meningsfullt och gör nytta, säger Maria Lindqvist.

Enkelt beskrivet så har Monivent tagit fram en produkt som hjälper vårdgivare att säkerställa en effektiv och skonsam vård av nyfödda som behöver hjälp med andningen direkt vid födseln.

– Att sätta igång andningen hos nyfödda är en manuell behandling där mängden luft justeras med handkraft. Det gäller att tillföra tillräckligt mycket luft för att syresätta barnet, men inte så mycket att man orsakar skador på lungor och hjärna. Vår produkt kan visa vad man faktiskt gör vid behandlingen, och mäter luftflöde för att visa volym, tryck, ventileringsfrekvens och om det är läckage där masken sluter mot barnets mun – för att undvika att luften man ger inte försvinner ut på vägen.

——————————-
Fakta / Karin Markides innovationspris

Karin Markides var Chalmers rektor under åren 2006-2015. Priset instiftades när hon slutade sitt uppdrag, för att delas ut under de följande fem åren. Det ska gå till en nuvarande eller tidigare student vid Chalmers som har lämnat avgörande bidrag till Chalmers innovations- och nyttiggörandearbete inom forskning och utbildning samt bidragit till långsiktig hållbar utveckling.

Karin Markides är sedan 2019 rektor på American University of Armenia och från 1 januari 2021 styrelseordförande för Danmarks Tekniske Universitet, DTU.