Tänk dig att du sitter på en hästrygg. Din uppgift är att visa hästen vad den ska göra. Du kommunicerar till störst del med din kropp; hur du sitter och rör kroppen sänder signaler till hästen. Men vad händer när du sitter fel? Annika Ridington har svaret. Och uppfinningen som får ryttaren att sitta rätt.
Det har varit en lång ritt för Annika Ridington; under utbildningen i interaktionsdesign på Chalmers gjorde hon ett masterarbete som har lagt grunden för det bolag som heter RideQ.
– Denna resa hade inte varit möjlig utan Peter Ljungstrand och Gunnar Oledal. Från början till nu har det varit ett lagarbete, säger Annika. Nu är vi fyra som jobbar i bolaget: Rikard Larking som ansvarar för teknisk utveckling, Itiden som ansvarar för app-utveckling och hemsida, Elisabeth Carlund som sköter marknad och kundbearbetning, och så jag, Annika Ridington, som står för koncept , design och ledarskap. Och utan Chalmers Ventures, Johan Sköld och vår coach Linda Hedenblom, hade vi inte varit där vi är idag.
Kroppens position är alltså avgörande för en ryttare som vill samspela med sin häst. Hur du håller i tyglarna spelar roll. Var du har din balanspunkt är mycket viktigt. Vad du gör med benen har stor betydelse. Det kan lätt uppstå missförstånd i kommunikationen. Dessutom riskerar en ryttare i obalans att trilla av, och med en obalanserad ryttare riskerar hästen att få problem med snedbelastning.
– På fackspråk kallas det för den vertikala sitsen, berättar Annika. Det är något du jobbar mycket med från att du är nybörjare och upp till absoluta toppnivå. Kroppshållningen är en färskvara, och något som alla hela tiden kan bli bättre på. Många har en uppfattning om hur de sitter på hästryggen som inte stämmer överens med verkligheten. Och för en toppryttare gör de små marginalerna stor skillnad.
TECH RideQ Head ger dig taktil feedback på din sits medan du rider. Lägg fokus på ridningen och samspelet med din häst och minska samtidigt skaderisken på ekipaget. Nå längre genom effektivare träning med RideQ Head.
Om Annika på en middag hamnar bredvid någon nyfiken säger hon att hon ”håller på med en uppfinning som har med hästar att göra”. Då brukar många runt bordet bli nyfikna. Annika förklarar:
– Det vi tagit fram är en liten enhet som du fäster på den kroppsdel som är din svaga punkt när du rider. Enheten är kopplad till en app och har sensorer som känner av kroppsdelens position. Den sänder i realtid ut en surrande signal, som är omsorgsfullt placerad för en reflexmässig respons, om du gör fel. När du justerat till rätt läge slutar surrandet. Du får omedelbar feedback, och kan justera utan att bli distraherad. På hästryggen är du upptagen med mycket annat när du rör dig framåt i upp till 50 km/h. I appen kan du också ställa in din personliga nivå, och därigenom justera toleransnivån innan du får feedback.
Teamet bakom RideQ har totalt UX-testat på över 200 ryttare i 4 länder. Feedbacken fick dem att häpna: hela 84.6 procent i den internationella studien sa att de skulle rekommendera produkten till en vän. Dessförinnan hade Annika testat produkten på ett hundratal ryttare, som alla uttryckte att ”det här måste jag ha”.
– Då kände jag att vi verkligen var något på spåret, säger Annika. Också de ridskoleinstruktörer som testat är mycket glada, eftersom de nu slipper upprepa samma sak tusen gånger.
Annika har identifierat hela 24 punkter på kroppen som är viktiga att ha i rätt position. Teamet har dock valt att fokusera på de viktigaste, och den första produkten som går ut på marknaden är den du fäster på hakremmen för att justera huvudet och blicken. Annika förklarar:
– 98 procent gör det här felet: när du är upptagen av hästen och dina händer tittar du ner, och när du blir trött fokuserar du mer neråt än framåt och det får konsekvenser för resten av din sits. Den enhet som du fäster på hakremmen känner av huvudets position, och så fort du börjar titta ner får du den surrande signalen – och tittar upp igen. Kommande produkter kommer att hjälpa till exempel att justera bröstet, axlarna och händerna.
Nuläget för RideQ? Ritningarna på den första produkten är hos leverantören, och en första version är nästintill färdig. Efter testande och mindre justeringar är planen för teamet att lansera den i samband med Stockholm International Horse Show i november 2018.
– Hästsporten i Sverige är en stor sport som inte riktigt syns, säger Elisabeth. Den är stor både i omsättning och antal ryttare. Hela 500 000 svenskar håller på med hästsport, och det är nästan lika många som spelar fotboll.
Att driva bolag är ett samarbete, menar Elisabeth och Annika. De hämtar kunskap och stöd i varandra, och skulle inte vilja vara ensamt drivande. Elisabeth utvecklar: – När du är två eller tre i ditt bolag får du olika perspektiv, vilket är nyttigt. Dessutom räcker krafterna längre, när den ena inte orkar då orkar den andra, och det blir lättare att komma framåt. Vi kompletterar också varandra: det den ena inte kan, kan den andra. Alla gör det som de är bäst på. Och vi backar upp varandra i teamet. Så det är verkligen ingen enpersonsgrej att driva bolag.
Webb / rideq.se
APP I den medföljande appen anpassar du RideQ Head efter just dig och dina förutsättningar. Oavsett kunskapsnivå, hur du ser ut eller vilken hjälm du använder.
Text: Mattias Åkerberg, Please Copy Me
Foto: Paul Wennerholm, madterrier