Parakey öppnar dörren för 100 000 med digital app-lösning - Chalmers Ventures
Parakey Chalmers Ventures Startup Stories

Parakey öppnar dörren för 100 000 med digital app-lösning

Framför dig sitter Jonas, Markus, Erik och Frank. De fyra är grundare av Parakey. De är Chalmers-utbildade civilingenjörer som är lika, och också olika. Jonas är vd, Erik är CTO. Markus är produktägare, och Frank har hand om allt som rör hårdvaran. Hör dem berätta om resan med Parakey.

Ni har utvecklat en app som gör att folk kan öppna dörrar, och slipper ha en fysisk nyckel. Vad är det för fel med nycklar?

Jonas: Jag skulle säga att tre grejer är problemet med nycklar: kostnad, säkerhet och att du är utelåst från nya affärsmodeller. Jag utvecklar: ur ett kostnadsperspektiv är det jättedyrt att till exempel tappa bort en huvudnyckel, eftersom du då måste byta alla lås och cylindrar. Ur ett säkerhetsperspektiv kan du inte säkert veta vem som har den här nyckeln, och därmed kan komma in. Det är dessutom jobbigt och tidskrävande att hantera nycklar. Och det tredje: du kan omöjligen realisera nya affärsmodeller eftersom du med nycklar inte har det vi pratar om som “mobil access on demand”.

Parakey Chalmers Ventures Startup Stories 2

Vad menas medmobil access on demand”?

Jonas: Att rätt person kommer in på rätt plats i rätt tid, utan krångel. Där löser vi ett viktigt problem idag för över 250 kunder inom fastigheter, gym, parkering, co-working och kontor. Mobilen har du ju alltid med dig, så därför använder vi det mediet för att ge rätt folk access. Bland våra kunder idag nämner vi gärna NA-KD, Q-Park, Balder, Vasakronan, Klövern, Skanska, Bokio och Mina tjänster.

 

Hur föddes idén?

Markus: Från alla första början var det Jonas och Frank som “ville bygga något”, men inte riktigt visste vad. Ni mixtrade hemma på kammaren, och byggde en liten pryl som kunde styra uttag och tända och släcker lampor. Vägarna hade korsats för oss fyra redan när vi läste Automation Mekatronik på Chalmers, där Erik och jag var faddrar till Frank och Jonas.

Erik: När vi sökte till utbildningen trodde vi nog lite till mans att vi skulle komma att jobba med robotar. Men efter utbildningen hamnade vi alla på en konsultbolag där vi jobbade för Volvo. Vi hade alla “köpt in” på den här idén om lamp-prylen, och blev med den antagna till Startup Camp på Chalmers Ventures. Men innan vi ens hann börja där satt vi en kväll på konsultbolagets kontor, knackade kod, käkade pizza, och det var då det kom.

Markus: Just då höll jag på att renovera lägenheten, och var så trött på att åka hem från jobbet stup i kvarten och ge nycklar till hantverkare. Det var problemet från början. Sedan spann vi vidare på det, började skissa på tavlan. Hur kan det här gå att lösa? Visst borde det kunna gå att styra ett lås med mobilen?

Jonas: Vi ringde till Chalmers Ventures, och sa “vi skiter i den där idén om lampor; vi har något annat istället”. Vi hade inte ens testat idén som skulle bli Parakey då, men vi trodde stenhårt på idén, och redan första veckan på Startup Camp visste vi att vi valt rätt. Väl där pausade vi själva byggandet, och tänkte istället: “Vad säger kunderna och marknaden?”. Så vi gick ut och frågade kunderna. Mot slutet av campet hade vi en “rapid prototype”, en hårdvara som Frank hade fräst ut ur en egenbyggd CNC-fräs, och lödat ihop.

Erik: I början byggde vi tankemässigt det här för slutanvändaren, som skulle slippa sin nyckelknippa. Men när vi pratade med kunder insåg vi att vi var fel ute. Istället behövde vi ju förstå hur vi övertygar den som har det riktiga problem, som vill köpa ett sådant här system för att underlätta för andra. Vi fick redan tidigt under campet ändra vårt “mindset” helt klart.

Parakey Chalmers Ventures Startup Stories 3

Vad hände sen?

Jonas: Vi vann campet, ihop med Sigmastocks. Vi fick in prispengarna, och kände “ska vi prova?”. Vi startade bolaget sommaren 2014, men fortsatte jobba på konsultbolaget en tid, för att kunna boot-strappa bolaget. Efter ett tag sa vi upp oss, och droppade av en efter en. Vi byggde proof of concept, och började bygga in funktioner som kunderna ville ha. En av våra första kunder var ett bostadsrättsförenings-hotell i Bromma med 100-tals dörrar och lägenheter, där folk som ägde lägenheterna bodde där ibland, och hyrde ut ibland. Många behövde access, med andra ord.

 

Vad fick er att våga ta klivet?

Erik: Vi fortsatte alla att konsulta ett tag till, via Parakey då, så att alla pengarna gick in i bolaget. En dag sa min chef på Volvo: “Nu får du nog sluta jobba här, för annars kommer du att dö” (skratt). ”Sluta göra både och. Prova att leva din dröm. Du får komma tillbaka när du vill. Så oroa dig inte för pengar.” Och så sa även konsultchefen. De var väldigt snälla och tillmötesgående, de brydde sig.

Jonas: I samma veva fick vi in den första investeringen, från en mindre skara aktiva investerare som har mycket kontakter inom fastighetsbranschen, och som redan tidigt visade att de har stort förtroende för oss. I det stora hela sett var det småpengar för att komma igång, men sedan har vi i större rundor fått flera miljoner, och dessutom fått bidrag och lån, så det har varit några raketer, kan man säga.

Erik: Det är lite dubbelt det där, med ansvaret som kommer med att få en investering. Det är häftigt, och också lite ångest; du har “kommittat” dig till nästa steg, och kan inte bara säga “vi lägger ner det här nu”. Du behöver göra ditt yttersta för att försöka med de pengarna.

 

Hur är det att vara fyra om att driva bolag, som en kvartett?

Erik: Bara positivt, skulle jag säga. Vi är inte bara två, utan fyra, dedikerade grundare som verkligen jobbar in i det sista, som tillsammans kan göra den kämpiga resan, eller ta det där jobbiga samtalet. Jag tror inte att någon av oss hade gjort den här resan på egen hand; när vi gör det ihop är det lite lättare, och man orkar med det. Vi har hållit förvånansvärt bra sams.

Markus: I början var vi inte så överens, men det har blivit bättre och bättre. Idag är vi väldigt överens. Det tog ett tag innan vi landade. Det fanns så många möjligheter, och så många kundsegment som funkar för oss att jobba inom. Vi sprang på nästan allt. Numera tar vi istället bort det ena efter det andra segmentet för att fokusera: “var kan vi verkligen lösa ett problem?”.

Parakey Chalmers Ventures Startup Stories 4

Vad är det bästa med att driva bolag?

Jonas: Jag tycker att det är den personliga utvecklingen, först och främst. Och självklart också att bygga något som andra använder, och som löser ett problem för dem. Med personlig utveckling menar jag att du får prova på så många olika saker, att lära dig och testa. Jag hade till exempel aldrig varit ute och sålt något när vi drog igång. Nu kan jag göra en teknisk införsäljning av en produkt, som dessutom ska vävas samman med affärssystem och interna processer i organisationen. Det kanske låter jättetråkigt, men det är sjukt roligt. När vi startade hade ingen av oss byggt en app, vi visste mycket lite om molntjänster, och hade dålig koll på ekonomi också.

Frank: Det roligaste är att det är vi själva som bestämmer vad vi ska göra. På ett storbolag hade det mer varit “det här ska vi göra, lös det.” Här är det istället upp till oss, och det ger energi. Och tar givetvis energi också (skratt).

 

Var är ni idag, och om 5 år?

Markus: Vi är 11 medarbetare idag, så vi har 7 anställda. Det är den största utmaningen, eftersom varje ny rekrytering slår extremt mycket på slutresultatet. Det är tufft att anställa en säljare, när du inte själv har erfarenhet av ekonomi och försäljning. På samma gång är det nyckelpersoner som vi anställer som format bolaget, och verkligen bidragit till att vi är där vi är idag.

Jonas: Vi har över 100 000 registrerade användare, och har över 250 kunder, däribland jättestora fastighetsbolag. Vi jobbar med över hälften av de 50 största fastighetsbolagen i Sverige. Vi har levererat tusentals hårdvaru-boxar, och det ser inte ut att bromsa in. Om 5 år är vi en internationell spelare som har en access-plattform, där vår produkt kan berika andras produkter med mobil access. Om 5 år är det mainstream att använda Parakey, om du ska ha fysiskt tillträde via digitalt media. Idag finns vi i Sverige och Norge, men om 5 år också i USA och övriga Europa. Då kommer vi att vara 50 medarbetare här. Minst. Gärna över 100-strecket. Vi har huvudkontoret i Göteborg, och har tagit över hela huset här på Drottninggatan; idag har vi en våning, och takterrassen med balkong in mot gården. Vi gräver där vi står, och bara där finns enormt mycket att göra.

 

 

Webb / parakey.co

Text: Mattias Åkerberg

Foto: Paul Wennerholm