Nyctea vill skapa en värld där alla har råd med medicin

Biologiska läkemedel behöver bli enklare att ta fram om en större del av världens befolkning ska ha råd med livsavgörande behandlingar. Företaget Nyctea Technologies ska få det att hända, tack vare en oväntad forskningsupptäckt.

Det började med ett ”wow” och ”åh, sjutton” i kemilabbet på Chalmers. I sitt doktorandprojekt hade Gustav Ferrand-Drake Del Castillo gjort en oväntad upptäckt som låste upp ett tidigare olöst problem. Tillsammans med sin handledare, biträdande professor Andreas Dahlin på institutionen för kemi och kemiteknik, grävde han djupare i upptäckten. Båda insåg snart att uppfinningen kunde användas för utvecklingen av biologiska läkemedel.

– Vi förstod att detta var något viktigt och intressant, och vi har lagt mycket kraft på att se hur vi bäst kan använda det. Jag trodde aldrig att jag skulle starta ett företag. Men när det stod klart att vi kunde utveckla något som aldrig har gjorts tidigare ledde det till en enorm kreativitet och drivkraft. Det känns som ett privilegium att kunna använda forskning för att skapa något som verkligen kan göra nytta, säger Gustav Ferrand-Drake Del Castillo, idag vd på Nyctea Technologies.

Tar bort flaskhalsar i läkemedelsutveckling
Nyctea Technologies vill göra bioteknikers arbete enklare. Därför fokuserar företaget på reningsprocessen, där separationen mellan olika biologiska molekyler sker. Att separera proteiner och andra läkemedelssubstanser är nämligen både krångligt och tidskrävande, vilket gör det till en dyr flaskhals i utvecklingen av läkemedel.

Med metoden från Nyctea Technologies blir reningsprocessen snabbare och effektivare. Nyckeln är ett filter som kan fånga upp och släppa ut bioläkemedel med hjälp av elektroniska signaler. Det är en betydligt mildare separationsmetod än vad som används idag, och innebär att molekylerna inte går sönder utan bevarar sin struktur och funktion. Dessutom behöver inte kemikalier tillsättas i processen.

– Det behövs bättre reningsmetoder för att underlätta utvecklingen av läkemedel. Vi har skapat en teknisk plattform som gör reningsprocessen effektivare, miljövänligare och ger mer kontroll. Det här är ett viktigt steg mot att skapa mediciner som kan bli tillgängliga för fler, men också möjligheten att snabbare ta fram nya vacciner och livsavgörande behandlingar, säger Andreas Dahlin.

Fler kan få råd med medicin
Båda ser möjligheter att bidra till att möta stora, medicinska samhällsutmaningar, som att ta fram nya läkemedel mot cancer och Alzheimers. Eller att undvika att prislappen sätter stopp för medicinska behandlingar.

– Mediciner måste ha överkomliga priser. Idag får bara en bråkdel av alla världens patienter de bästa läkemedlen eftersom de är så dyra att ta fram, säger Gustav Ferrand-Drake Del Castillo.

Kunder visar vad som behövs
I utvecklingen av bolaget har grundarna haft stor hjälp av stödet från Chalmers innovationskontor och Chalmers Ventures. Teamet har också fått förstärkning av forskaren Maria Kyriakidou, som lämnade Grekland för Göteborg när hon såg potentialen i den spännande forskningsmiljö som Andreas och Gustav arbetar i. Nu bidrar hon med sin omfattande kunskap på området, som teknisk utvecklare på företaget.

– Jag är väldigt intresserad av hur vi kan skala upp verksamheten på bästa sätt. Vi har pratat med mängder av potentiella kunder, från läkemedelsjättar till forskare på labb, för att förstå vad de behöver och hur vi kan förbättra vår teknologi. Det är bioteknikerna som vet vilka behov som finns på marknaden, därför behöver vi deras hjälp, säger hon.

Redan på marknaden – men målet är större
Under våren 2022 sålde Nyctea Technologies sina första demonstrationsprodukter till två olika kunder som ska hjälpa företaget att utvärdera tekniken. Det innebär ett stort steg på vägen mot målet: att hitta en stabil slutprodukt och nå ut globalt. Att stå inför ett kliv ut på den gigantiska läkemedelsmarknaden ger något av en svindlande känsla, men visionen är tydlig.

– När vi är så små som idag är vi inte beroende av andra, utan kan testa saker själva och jobba ganska snabbt. Men för att verkligen göra skillnad behöver vi växa och nå många fler, och vi har redan fått branschens uppmärksamhet. Vi märker ett stort intresse från kunder som vill ha en enklare metod, och på sikt är förhoppningen att hjälpa hundratals, kanske tusentals, kunder att ta fram nya och bättre mediciner, säger Gustav Ferrand-Drake Del Castillo.

Text: Ulrika Ernström

FAKTARUTA 1
Nyctea om…

…rollerna i teamet

Maria: ”Gustav är optimisten, Andreas kommer med de briljanta idéerna och jag är verkligen envis. Och det är en bra kombination när man ska omvandla forskning till lösningar som fungerar på marknaden”

… vikten av stöd och inspiration

Gustav: ”Det har haft stor betydelse att Andreas har trott på mig från start, och att Chalmers innovationskontor och Chalmers Ventures har stöttat oss hela vägen. Dessutom är det viktigt med förebilder, och det finns så många företag att inspireras av som har startat utifrån forskning här på Chalmers”

FAKTARUTA 2: Om Nyctea Technologies

Nyctea Technologies är baserat på forskning från Chalmers, institutionen för kemi och kemiteknik

I företaget:

  • Gustav Ferrand-Drake del Castillo, grundare och vd
  • Maria Kyriakidou, teknisk utvecklare
  • Andreas Dahlin, grundare och biträdande professor i tillämpad kemi, institutionen för kemi och kemiteknik, Chalmers