Dialogtrail minskar bruset för e-handlare - Chalmers Ventures
Chalmers_Ventures-Dialogtrail-1392

Dialogtrail minskar bruset för e-handlare

Hur kan en chatt-bot få folk att köpa mer? Det vet Axel Hellström och Oliver Young. Tillsammans driver de Dialogtrail, och berättar här om problemet, lösningen och fördelarna.

Om själva problemet
Axel: Idag är det är tufft för företag att marknadsföra sig digitalt. I följarkanaler som Instagram och Facebook når du bara 2-4 procent av dina följare. Det beror på att du hamnar i samma flöde som alla andra, du konkurrerar med vänner och familj, och bruset blir enormt. Det är som företag svårt att nå ut om du inte betalar för eller boostar dina inlägg. Också e-postmarknadsföring är svårare nu: öppningsgraderna sjunker och brevlådorna blir smartare och kan sortera ut kampanjutskick. Vi jobbar därför med den följarkanal som är starkast, och våra kunder har 80-90 procent öppningsfrekvens på sina utskick där. Det är problemet som vi löser: vi hjälper företag att nå ut i bruset, på ett sätt och i en ny kanal som är intressant för folk.

Om hur allt började
Oliver: Det började med att Axel och jag skrev master-uppsats tillsammans på Handels entreprenörsskola i Göteborg. Medan vi gjorde uppsatsen var vi båda i USA – på olika håll – och fick upp ögonen för nya idéer. Vi var där för att studera hur startups jobbar och tänker. Jag var mestadels i New York, och Axel var i San Francisco. Vi snubblade på chatt-botar, som hotell börjat använda för att berätta för gästerna vad som ingick i deras vistelse, vad som fanns runt om hotellet, och vilka ytterligare tjänster som hotellet kunde erbjuda.
Axel: Vi insåg att dessa chatt-botar konkurrerade direkt med hotellreceptionen, och de flesta valde att gå dit istället, där de fick prata med en person som stod precis bredvid. Istället tänkte vi: ”Var har man INTE en person precis bredvid sig?”. Och vi såg en lucka inom e-handel och marknadsföring. När vi kom tillbaka till Sverige blev vi antagna till Startup Camp på Chalmers Ventures. Där fick vi testa våra idéer, och landade i att vi borde satsa på e-handel-spåret. I början på 2018 grundade vi Dialogtrail.

Om vad de gör
Oliver: Vi jobbar med marknadsföring genom chatt, just nu med fokus på Facebook Messenger, eftersom de är överlägset störst och har kommit längst i utvecklingen. På Facebook Messenger är kommunikationen chatt-baserad och sker i form av textkonversationer. Det är med andra ord inte annonserna i Messenger som är vår business, vilket många tror – både vänner och ibland kunder.
Axel: Vi gör gärna liknelsen med e-postmarknadsföring. När en potentiell kund kommer in på ett företags hemsida dyker en modul, som vi byggt, upp i hörnet. Den känner igen ditt Facebook-konto, och du behöver bara kryssa i för att få första Messenger-meddelandet skickat från det företaget. Företaget kan sedan lägga upp en sekvens med utskick en viss tid efter att nya kunder blir följare. Det går också att schemalägga utskicken till särskilda datum, eller göra utskick direkt. Här kommunicerar vi stegvis; det kan vara en fråga med svarsalternativ-knappar under, och så anpassas utskicket efter vad kunden svarar och är intresserad av.

Om fördelarna med chatt-marknadsföring
Oliver: För kunden handlar det om att få mer personanpassad kommunikation, och att man har ökad kontroll. Du kan redan i Messenger filtrera och ta dig direkt till de produkter som du är intresserad av. Du får också allt stegvis; för en av våra kunder skickar vi ut en träningsguide, och då gör vi det en gång i veckan, och väver in marknadsföringen i det. Om tipset är att springa 100 meter med viktväst, så kan vi sy in uppmaningen att köpa en viktväst. Det är ett sätt att få marknadsföringen och content att gå ihop bättre.
Axel: Företaget å sin sida får stora segmenteringsmöjligheter, efter vi kan spara kundens interaktioner; chatt-boten lär känna kunden. Vanliga e-handlare har ett fåtal huvudsegment, och genom att ställa frågor kan vi ta reda på vilka de här segmenten är, och också jobba med segmenteringskriterier på ett helt annat sätt än i traditionell annonsering. Utifrån Facebooks data kan vi i ett första steg segmentera på namn, ålder, kön och intressen. Igen landar det i att kunden får mer relevant information, och företaget kan rikta sin marknadsföring bättre. Dessutom håller man kvar sina kunder längre, förutsatt att man gör sina utskick lagom ofta. Tänk att ha kontakt med sina kunder varje vecka – eller till och med varje dag!

Om var Dialogtrail är om 3 år
Axel: Just nu är vi fyra i teamet; förutom Oliver och mig har vi två utvecklare anställda. Om tre år är vi säkert 10 medarbetare, och har etablerat oss som den största aktören i Skandinavien inom vår nisch, för att sedan expandera till Europa och resten av världen. Vi har på kort tid kommit långt, och som entreprenör går humöret verkligen i berg-och-dal-bana; man behöver de små vinsterna, som sakta men säkert tar en uppåt. När det dyker upp barriärer gäller det att hitta vägar runtomkring. Det har vi lyckats med hittills, och och jag tror det kommer fler stora problem, så vi behöver fortsätta att hela tiden se lösningar. Vi vet redan nu att de prenumeranter som vi samlar till våra kunder har ett stort värde; vissa talar om över 100 kronor per prenumerant, och när en av våra kunder stadigt växte sin följarskara med 60-70 prenumeranter om dagen tack vare vår lösning, då känner vi att ”kan vi gör DET för alla våra kunder, då har vi verkligen något att bygga på.” Gör vi rätt nu kan det hända mycket spännande!

 

Webb: dilogtrail.com

 

////

 

Text: Mattias Åkerberg, Please copy me

Foto: Paul Wennerholm, Madterrier