Aqua Robur, Elypta och Zeropoint Technologies - samtliga med på NyTekniks 33-lista! - Chalmers Ventures

Aqua Robur, Elypta och Zeropoint Technologies – samtliga med på NyTekniks 33-lista!

Efter att ha granskat 300 nominerade bolag och därefter valt ut de mest innovativa och lovande unga teknikbolagen i Sverige, publicerar Ny Teknik nu: 33-listan 2020. Med på listan återfinns inte mindre än tre bolag från Chalmers Ventures! 

33-listan är Ny Tekniks startuplista där de årligen utser Sveriges bästa, mest innovativa teknikstartups som kan förändra de branscher de arbetar inom och som har en internationell potential – bolag som är morgondagens teknikstjärnor. Bolagen måste ha en egen teknisk innovation, får vara som mest sju år gamla samt vara onoterade. Sedan 2008 har bolag som Spotify, Izettle, Yubico, Mojang, Truecaller och Mapillary varit med i början av sin bana.

Läs hela artikeln på www.nyteknik.se. 

Med på årets lista: Aqua Robur, Elypta och Zeropoint Technologies

Det är fantastiskt roligt att se tre av våra bolag ta plats på årets lista. För Aqua Robur och Elypta är det första uttagningen och för Zeropoint Technologies är det andra gången! Platsen på listan representerar ett kvitto på hårt arbete och en fantastisk teknik. Under åren har många bolag från Chalmers Ventures portfölj haft glädjen att ta plats på Ny Tekniks årliga 33-lista. Sedan 2015 har bolag från portföljen valts ut 17 gånger. Det är statistik som också vittnar om teknik och innovationshöjden som finns inom entreprenörsklimatet här på Chalmers.

Mer om bolagen

Zeropoint Technologies: Komprimerad data sparar minne

Hälften av arbetsminnet (DRAM) i en dator är redundant, men teknik från Chalmers-avknoppningen Zeropoint Technologies kan ändra på det.Bolaget har utvecklat en lösning för att blixtsnabbt komprimera data som skickas mellan huvudprocessorn och arbetsminnet. Deras lösning kan antingen halvera minnesbehovet, vilket sänker pris och elförbrukning, eller ge 50 procent högre prestanda för samma mängd minne. De första produkterna som använder Zeropoints teknik är under utveckling och kommer att lanseras före årsskiftet.

Läs mer: Svenskarna som gör datorns minne mer effektivt

Zeropoint Technologies

Gör: Hårdvara för att minska behovet av eller öka kapaciteten i datorns arbetsminne.
Grundare: Per Stenström och Angelos Arelakis.
Ort: Göteborg.
Startår: 2015.
Anställda: 14.
Nettoomsättning: 1 361 000 kronor (2019).
Riskkapital totalt: 27 miljoner kronor.
Huvudägare: Grundarna, Lindeblad Technology, Infotech i Väst, Chalmers Ventures och Qamcom Technology.
År på 33-listan: 2019 och 2020.

Aqua Robur Technologies: Turbindrivna sensorer hittar läckorna

Brist på dricksvatten är en global ödesfråga. Nu ska svensk iot-teknik, som är självförsörjande på el, hitta dyra och svårspårade läckor i åldrande ledningsnät. Sensorerna som Aqua Robur använder samlar kontinuerligt in data om exempelvis temperatur, tryck och flöde. Dessa data skickas sedan trådlöst till kunden upp till var 120:e sekund i krypterad form med hjälp av strömsnåla radioprotokoll som lorawan och Narrowband Internet of Things (NB-IoT). Det som gör det unga Göteborgsbolagets teknik högintressant är att sensorerna är självförsörjande av el. Strömmen hämtas från en egenutvecklad mikroturbin som placeras i vattenledningsnätet tillsammans med sensorhubben. Turbinen, kallad energy harvester, producerar upp till ett par watt med minsta möjliga påverkan av vattenflödet. Att Aqua Roburs sensorer inte behöver eltillgång gör att de kan placeras på delar av ledningsnätet som tidigare har varit svåra att övervaka.

Aqua Robur Technologies

Gör: Iot-teknik som mäter läckage i vattenledningar.
Grundare: Niklas Wicén, Martin Holm, Erik Lagerström, Björn Kristiansen, Torbjörn Skånberg och Gunnar Fernström.
Ort: Göteborg.
Startår: 2015.
Anställda: 9.
Nettoomsättning: 331 936 kronor (2019).
Riskkapital totalt: Omkring 33 miljoner kronor.
Huvudägare: Niklas Wicén, Martin Holm, Chalmers Ventures och Almi Invest.
År på 33-listan: 2020.

Elypta: Testet hittar cancer tidigt

Med maskininlärning och nya mätmetoder gör Elypta det möjligt att ställa tidigare cancerdiagnoser. Första cancerformen är njurcancer, där det i dag saknas enkla testmetoder. Metoden utgår från ett egenutvecklat urinprov, där de avvikelser i ämnesomsättningen visar sig som förändringar i förhållandet mellan olika metaboliter. Tekniken är generaliserbar och kan sannolikt användas också för andra cancertumörer. Företaget har tecknat tillverkningsavtal med Merck och genomför just nu studier för att verifiera tillförlitligheten. Innovationen kommer ursprungligen från Chalmers laboratorium i systembiologi.

Elypta

Gör: Teknik för tidigare cancerdiagnoser.
Grundare: Francesco Gatto och Jens Nielsen.
Ort: Stockholm och Göteborg.
Startår: 2017.
Anställda: 7.
Nettoomsättning: 0.
Riskkapital totalt: 83 miljoner kronor.
Huvudägare: Grundarna och vd, Industrifonden, Chalmers Ventures.
År på 33-listan: 2020.